Kompanije i tržišta
Igman ima ugovorenu proizvodnju za 2018. i veći dio 2019. godine
3.9.2018 05:28 | Indikator.ba
Imamo ugovorenu proizvodnju za 2018. godinu i veći dio 2019. godine, kazao je Đahid Muratbegović, direktor konjičke kompanije namjenske industrije Igman.

Muratbegović je za Federalnu televiziju rekao da Igman izvozi 95 posto proizvoda, a kupci su iz Sjedinjenih Američkih Država, Azije, Afrike i Evrope.
Kompanija sarađuje i sa Oružanim snagama BiH.

Proizvodni asortiman Igman, prema Muratbegovićevim riječima, potreban je svim savremenim vojskama svijeta i zbog kvalitete konkurencije se ne boje.

- Naša prednost je što u isto vrijeme proizvodimo po istočnoj ili bivšoj ruskoj varijanti i NATO i evropskoj varijanti, kazao je.

Igman posluje s profitom koji se u skladu s odlukom Vlade FBiH ne oduzima tom preudzeću nego služi za investiranja u novu opremu, proizvodne linije, hale ali i nova zapošljavanja.

Samo u šest mjeseci ove godine, Igman je imao oko 800.000 KM profita više, nego u istom razdoblju 2017. godine, koja je, inače, nosila epitet najuspješnije godine u njihovom poslijeratnom radu.

Nastojanja su da četverogodišnji plan 2019. završe s investicijama od 35 miliona KM.

Kompanija je tehnički i tehnološki dobro potkovana, ali ima problema s posebnim kadrom poput balističara ili inžinjera termičke i termoehemijske struke koji se u našoj zemlji ne školuju.
Facebook Twitter Print