Menadžment
Banjalučki Grawe postavio svoju upravu u Atos osiguranje
4.9.2018 05:35 | Indikator.ba
Nakon što je preuzeto od austrijskog osiguravatelja Grawe, Atos osiguranje a.d. Bijeljina dobilo je novi Upravni odbor.
Na Skupštini akcionara 24. avgusta 2018. godine razriješeni su članovi Upravnog odbora Miodrag Kaurin, Ljupko Miletić i Dragomir Pratljačić, a imenovani su Marko Mikić, kao neizvršni član, dr. Otmar Ederer i Volfgang Goschik, obojica kao neizvršni i nezavisni članovi. Ovo troje osoba su članovi Upravnog odbora Grawe osiguranja a.d. Banja Luka te je tako
ista garnitura koja upravlja Graweom postavljena za upravljače akviziranog Atos osiguranja.
Grawe je nedavno preuzelo Atos nakon višemjesečnih pregovora, čime je nastavljeno širenje ovog austrijskog osiguravatelja u Bosni i Hercegovini akvizicijama, nakon što je u Federaciji BiH preuzeto visočko VGT osiguranje.
Preuzimanje Atos osiguranja nameće se kao logičan izbor budući da Grawe osiguranje a.d. Banja Luka, koje posluje u Republici Srpskoj, dominantno pruža usluge životnog osiguranja, dok Atos osiguranje u svom portfelju u najvećem dijelu ( u 2017. godini udio od 88,1 posto) ima osiguranje od autodogovrnosti za motorna vozila.
Dva osiguravatelja će na ovaj način upotpunjavati porfelje, te će Grawe grupacija u RS imati zastupljene sve vrste osiguranja.
Prema prvim informacijama Atos zasad neće biti spojen s društvom Grawe Banja Luka, odnosno nastavit će poslovati kao posebna pravna osoba.
Od kada je MG Mind preuzeo posrnulo Bobar osiguranje, te društvo preimenovao u Atos osiguranje 2016. godine, uslijedilo je brzo sređivanje stanja u osiguravatelju.
Iako se još vuku sudski postupci sa poveznim licima Bobar grupe, Atos osiguranje je za kratko vrijeme počelo oporavak i brzi rast, a društvo je u nekoliko navrata dokapitalizirano da bi zaključno sa 31.12. 2017. godine imalo solidan kapital od 5,6 miliona KM.
Atos osiguranje je sa bruto premijom od 19,2 miliona KM u 2017. godini bilo 14. rangirano društvo po tržišnom učešću među 27 osiguravatelja, dok je Grawe osiguranje a.d. Banja Luka bilo 17. sa premijom od 16,6 miliona KM. Tržišni udio Atosa na niovu BiH bio je 2,81 posto, a Grawe osiguranja 2,44 posto.
Grawe osiguranje imalo je na kraju 2017. osam filijala i to: Bijeljina, Brčko, Prijedor, Banja Luka, Doboj, Zvornik, Pale, Trebinje i Sarajevo.
Poslovna dobit Atos osiguranja na kraju prvog polugodišta ove godine iznosila je 2,1 milion KM, dok je u junu prošle godine bila 2,4 miliona KM.

Nema sumnje da je vlasnik "MG Minda" Mladen Milanović - Kaja napravio dobar posao kupovinom Bobar osiguranja i prodajom Atos osiguranja. Društvo je prodao za 23 miliona KM, a kupio ga je za višestruko manji iznos.
Najprije je njegov MG Mind kupio 9 posto akcija Bobar osiguranja za pola miliona KM. S obzirom da tada od Agencije za osiguranje Republike Srpske nije dobio saglasnost za kvalifikovanog investitora koja je potrebna ukoliko se kupuje više od 10 % udjela, Milanović je kupovinu kompletnog paketa akcija, koji je ponuđen na prodaju, realizovao preko drugih nepovezanih pravnih i fizičkih investitora koji su preostali iznos akcija od 3,3 miliona KM kupili kroz ukupno šest paketa po pola miliona i jedan paket akcija u vrijednosti od 800.000 KM.
Kupovinu je MG Mind dovršio kroz pet blok poslova na Banjalučkoj berzi kupivši akcije u ukupnom iznosu od 2,55 miliona KM.

MG Mind je u međuvremenu postao 99,6-odstotni vlasnik Atos osiguranja, a ostali (manjinski) dioničari su povezana društva Bobar grupacije Univerzal a.d. Bijeljina, Holding Drinatrans Zvornik, Bobar Group Bijeljina, a još se kao akcionar vodi i umrli Gavrilo Bobar.
Facebook Twitter Print