Život i umjetnost
Konkurencija avionima: Volvo robocar cilja na putovanja do 300 kilometara
6.9.2018 06:52 | Indikator.ba
Potpuno autonoman, potpuno električni, 360c konceptni automobil Volvo Cars pokazuje ideje proizvođača za osvajanje velikog udjela u biznisu putovanja zrakom na kraće rute vrijednom više milijardi dolara.

Multifunkcionalni, povezani autonomni automobil vidi se kao izvodljiva alternativa za putovanja od oko 300 km, otvarajući nove poslovne mogućnosti za proizvođače automobila, koji žele autonomnim vozilima da do 2025. godine ostvare trećinu globalne prodaje.

"Domaće putovanje zrakom zvuči odlično kada kupujete vašu kartu, ali u stvarnosti nije. Model 360c predstavlja ono što bi moglo biti potpuno novo u industriji ", izjavio je u saopćenju viši potpredsjednik Volvo korporativne strategije Marten Levenstam.

Volvo navodi da 360c, koji nema upravljač, pokazuje četiri potencijalne upotrebe autonomnih vozila - okruženje za spavanje, mobilni ured, dnevni boravak i zabavni prostor.

"Kabina za spavanje vam omogućava da uživate u vrhunskoj udobnosti i mirnom putovanju kroz noć i da stignete svježi na odredište. To bi nam omogućilo da se takmičimo sa vodećim svjetskim proizvođačima aviona", rekao je Levenstam.

Prema kolumni koja se pojavila u maju u časopisu USA Today, pet od šest poslovnih putnika iz SAD-a navelo je da su u posljednjih pet godina smanjili avio-promet. Razlog br. 1 je bio zato što smatraju da je putovanje zrakom postalo teže ili stresno. Mnogi od tih putnika putuju vozom ili autobusom ili se voze sami, pogotovo ako je odredište pet sati ili manje udaljeno.

Volvo takođe predviđa da njegova autonomna vozila privuku kupce daleko od autobusa i vozova, jer smatra da će njegovo rješenje ponuditi kombinaciju udobnosti i privatnosti.
Facebook Twitter Print