Kompanije i tržišta
Domaća pamet: Kompanija Elas Metaleksport napravila "digitalni šalter“
13.9.2018 15:42 | Indikator.ba
Gradonačelnik Igor Radojičić posjetio je danas preduzeće "Elas Metaleksport", povodom prezentacije njihovog novog proizvoda – "digitalnog šaltera", prvog uređaja te vrste u BiH, koji je u potpunosti osmišljen i realizovan u Banjoj Luci.

Kako se moglo čuti na prezentaciji, radi se o uređaju za automatsko izdavanje uvjerenja iz matičnih knjiga, uvjerenja o državljanstvu i drugih obrazaca.

-Ovo je nešto što predstavlja budućnost jer se primjenjuje u sličnom obliku na mnogim mjestima mimo zemlje, a Banja Luka će ići u ovakav pilot projekat sa nekim od naših usluga ili dokumenata, nakon obavljene provjere usaglašenosti sa procedurama. Dakle, ovdje je tehnika otišla ispred zakonskih propisa jer se u ovom slučaju mora sve uporediti sa svim našim propisima koji kažu šta, kada, gdje mora biti potpisano, sa pečatom i slično – kazao je gradonačelnik Radojičić.

On je naveo da je ovaj segment modernizacije usluga gradske administracije jedan od smjerova koncepta "pametnih gradova".

Direktor „Elas Metaleksporta“ Željko Petrović kazao je da ovakav uređaj predstavlja novi sistem poboljšanja pružanja usluga građanima.

– Sarađujući sa različitim inostranim partnerima, odlučili smo da u Banjoj Luci razvijemo i napravimo pilot projekat. Uključili smo još jednu domaću kompaniju koja je nosilac softverskog dijela tako da je uređaj projektovan u našem gradu, što je i bio krajnji cilj – naveo je on.

U ime kompanije "Lukas kompjuters", Zoran Sajić kazao je da je "digitalni šalter" osmišljen da se na najlakši i brži način dođe do potrebnih dokumenata u bilo koje vrijeme.

Gradonačelnik Radojičić obišao je i gradilište nove fabrike "Elas Metaleksporta" i preduzeća za proizvodnju liftova "Tri best" u Poslovnoj zoni Ramići.
Branko Đuđić iz preduzeća „Tri best“, koje je prije šest godina započelo poslovne aktivnosti u prostoru Poslovne zone, izrazio je zadovoljstvo uslovima i urađenom infrastrukturom.
Radojičić je rekao da u Poslovnoj zoni radi 14 poslovnih subjekata koji zapošljavaju ukupno nešto manje od hiljadu radnika, a u samoj zoni stotinjak.
On je najavio i proširenje industrijske zone kupovinom susjednih parcela, te pripremu druge poslovne zone "Jelšingrad" za koju bi do kraja godine trebalo da bude urađen koncept.
Do sada, grad Banja Luka je uložio tri miliona KM u razvoj infrastrukture Poslovne zone „Ramići“.
Facebook Twitter Print