Politika i društvo
Trgovinski rat postao stvarnost: Stupile na snagu 260 mlrd dolara vrijedne carine
24.9.2018 16:58 | Indikator.ba
Vašington i Kina objavili su u ponedeljak trgovinski rat stupanjem na snagu novih 260 milijardi dolara carinskih dadžbina na kineske i američke proizvode sa rizikom da ugroze svjetski ekonomski rast.

Ignorišući mnoga upozorenja ekonomista i globalnih kompanija, administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa uvela je carine od 10% na 200 milijardi dolara uvoza iz Kine. Peking, prema najavama, trebalo bi da uzvrati u isto vrijeme nametanjem novih carina od 5 do 10 odsto američkih proizvoda koji predstavljaju 60 milijardi dolara godišnjeg uvoza u Kinu.

Trump je mjesecima unazad upozorovao kineske partnere da prekinu poslovne prakse koje smatra nepoštenim. Posebno ga muči što prilikom stupanja na kinesko tržište američke kompanije moraju dijeliti sa svojim lokalnim partnerima dio svog tehnološkog znanja što je upoređivao sa "krađom" intelektualne svojine.

"Trgovinski rat što ga Kina vodi protiv Sjedinjenih Država traje već godinama. Ako želimo da to nazovemo trgovinskim ratom, odlučni smo da u njemu pobijedimo i pobijedit ćemo ", rekao je državni sekretar Majk Pompeo za Fox News mrežu u nedjelju. Očekuje da će se postići da se Kina "odnosi kako bi trebalo da se odnosi svjetska sila, da pokaže transparentnost i poštuje vladavinu prava".
Američki predsjednik je ove godine nametnuo tarife od 25% na 50 milijardi dolara kineskih proizvoda. Suočen sa identičnom odmazdom Pekinga, odlučio je da ocarini dodatnu kinesku robu vrijednu 200 milijardi dolara. Vašington od marta carine uvodi pod izgovorom "nacionalne sigurnosti" za čelik i aluminij koji uvozi na nivou od 25 posto ili 10 posto.

"Trgovinski rat je sada postao stvarnost", kaže Brajan Coulton, glavni ekonomista u Fitch rejting agenciji.

Situacija postaje teža jer čini se da je dijalog zaustavljen. Posjetu kineske pregovaračke delegacije, koja je bila predviđena za 27. i 28. septembar u Vašingtonu, Peking je otkazao, objavio je Wall Street Journal. Prethodni pregovori krajem avgusta su završeni bez ikakvog rezultata.
Facebook Twitter Print