Menadžment
Milijarder sa Forbesove liste: Ko je Yuriy Kosiuk, kupac Perutnine Ptuj?
26.9.2018 05:44 | Indikator.ba
Iza ukrajinske grupacije MHP koja je kupila Perutninu Ptuj, kompaniju koja posluje širom regiona, a značajno je prisutna i u BiH, stoji milijarder sa Forbesove liste Yuriy Kosiuk, izvještava Indikator.ba.

Forbes je Kosiuka svrstao na 1561. mjesto najbogatijih ljudi sa imovinom koja je procijenjena na 1,4 milijarde dolara.
Yuriy Kosiuk je studirao inženjering hrane u Institutu za prehrambenu industriju u Kijevu, a potom se bavio uvozom namještaja i turkmenistanskog gasa. Zatim je trgovao žitaricama nakon raspada Sovjetskog Saveza a na kraju se preorijentisao na živinu 1998. godine, počevši poslovanje sa 10 zaposlenih.
Kosiuk je kompaniju MHP preuzeo 2008. godine. Sada posjeduje oko 77% ove kompanije, koja je izlisitrana na Londonskoj berzi.

U medijima je često isticana njegova jahta 'Valerie' koja je duga 85 metara, a procijenjena je na 150 miliona dolara.

U posljednje vrijeme, u MHP-u nisu skrivali želje za širenje. Ovog mjeseca su na prezentaciji investitorima na konferenciji u Londonu najavili kupovinu kompanije u EU, koja se bavi preradom mesa ili peradi.

Kupovinu Perutnine će finansirati dužničkim kapitalom. Prošle sedmice, MHP je postao vlasnik dijela obveznica u iznosu od 750 miliona američkih dolara sa 8,25 posto kamatne stope, koje dospijevaju 2020. godine, a predložili su promjene određenih dijelova sporazuma o njihovom izdavanju. To su utemeljili na "efikasnoj sposobnosti grupe da nastavi odabrane akvizicije koje će biti u skladu sa njenom strategijom".

U prvoj polovini ove godine MHP je povećao prihod za 16% na 694 miliona dolara. Time je stvorio nešto više od četvrtine milijardi dolara novčanog toka iz poslovanja (EBITDA). Istovremeno, proizvodnja peradarskih proizvoda porasla je za sedam posto na nešto manje od 308 hiljada tona. Većina ovoga je izvezena, a prosječna cijena prodatog pilećeg mesa ove godine porasla je za čak 21 posto.

Za usporedbu, grupa Perutnina Ptuj tokom prošle godine proizvela više od 82 hiljada tona mesa peradi i više od 29 hiljada tona pilećih kobasica.
Prošle godine Perutnina Ptuj je ostvarila prihod od oko 257 miliona eura, što je za 4,8 odsto više nego u 2016. godini, dok je gotovinski tok (EBITDA) iznosio 24,4 miliona eura, što je za 5,3 odsto manje nego u 2016. godini.
Matična kompanija je ostvarila nešto manje od osam miliona eura profita.

Grupa se sastoji od 19 kompanija u četiri zemlje: Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Devedeset posto proizvodnog programa Perutnina Ptuj označava proizvodnju i preradu mesa piletine i ćuretine. U Perutnini, na čelu sa Tiborom Šimonkom, članom Upravnog odbora SIJ-a, proizvode prodaju u više od 20 zemalja, uključujući i tržišta zemalja Bliskog istoka.

Ukrajinski milijarder imat će značajnog upliva i na poslovanje u BiH, gdje
Perutnina ima pogone u Brezi i Srpcu.
Proizvodna djelatnost ove dvije kompanije važna je za privredu BiH, o čemu najslikovitije govori podatak da je 2.000 zaposlenih državljana BiH najdirektnije vezano za ovog prehrambenog proizvođača.

Perutnina u Brezi je prošle godini proizvela više od 6.100 tona prerađevina, realizirala prihod veći od 100 miliona KM. Ima 316 stalno zaposlenih. Sestrinska kompanija, koja proizvodi meso peradi, Perutnina Ptuj iz Srpca, zapošljava 240 radnika, a ima i 103 kooperanta.
U obje kompanije je prije nekoliko mjeseci investirano 6 miliona KM ( 5 miliona KM u Brezi i milion KM u Srpcu), kako bi se ispunili uslovi za dobijanje EU izvoznog broja.

Predsjednik Uprave Perutnine Ptuj Tibor Šimonka kazao je u martu ove godine u intervjuu sa Indikator.ba da su velike šanse za izvoz u EU dobijanjem izvvoznog broja te je izrazio očekivanje da će se prodaja i proizvodnja u BiH udvostručiti u narednih deset godina. (Foto: Wikipedia)
Facebook Twitter Print