Komentari i analize
Ko među osiguravateljima najviše zarađuje u "drugom dvorištu"
1.10.2018 06:15 | Indikator.ba
Poslovanje osiguravajućih društava u Bosni i Hercegovini u drugom entitetu u odnosu na onaj gdje im je sjedište u stalnom je porastu.

Prema podacima Agencije za osiguranje BiH, u 2017. godini, 11 društava sa sjedištem u Federaciji BiH obavljalo je poslovne aktivnosti u Republici Srpskoj, dok je 7 društava iz RS-a zaključivalo poslove u Federaciji BiH.
Prema propisima, društva za osiguranje u Bosni i Hercegovini, registrirana za obavljanje djelatnosti osiguranja u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj, usluge osiguranja mogu obavljati u drugom entitetu samo na osnovu registriranih podružnica.

Analiza podataka Agencije za osiguranje pokazuje da društva sa sjedištem u Federaciji BiH ostvaruju veće premije, dok društva iz RS koja posluju u Federaciji BiH imaju veću stopu rasta.
Istovremeno, za razilku od društava iz RS koja u Federaciji BiH uglavnom nude neživotna osiguranja, prvenstveno osiguranje od autodogovornosti, nekoliko podružnica stranih kompanija sa sjedištem u Federaciji BiH u značajnijoj mjeri opskrbljuje tržište RS policama životnih osiguranja.

Premija osiguranja društava iz Federacije BiH sa podružnicama u RS-u u 2017. godini iznosila je 43,69 mil KM, što je 3 posto više nego 2016. godine. Na neživotno osiguranje otpada 28,84 mil KM, a na životno osiguranje 14,85 miliona KM.

Najveću premiju u RS-u ostvarilo je Uniqa osiguranje, u vrijednosti 10,77 mil KM, od čega je najveći dio životno osiguranje 6,34 mil. KM. Slijedi Merkur koji je imao premiju od 7,69 mil KM, uglavnom police životnog osiguranja, dok je treći Eurohoerc sa 6,43 miliona KM.
Premija osiguranja društava iz RS-a sa podružnicama u FBiH ukupno je iznosila 38,29 mil KM i bilježi rast za 20,9 posto u odnosu na godinu ranije. Većina je neživotno osiguranje 31,66 miliona KM, dok na životno osiguranje otpada samo 3,19 miliona KM i jedine premije zaračunalo je Wiener osiguranje ViG a.d. Banja Luka.

- Kompletan tekst pročitajte u PDF publikaciji Indikator.ba Plus koja je izašla 1.10.2018. godine
Facebook Twitter Print