Komentari i analize
Kakav će uticaj preuzimanje Perutnine BiH imati na poslovanje u BiH?
3.10.2018 09:22 | Indikator.ba
Piše: Borivoje Simić
Prošlosedmično preuzimanje Perutnine Ptuj od ukrajinske MHP Grupacije postavilo je pitanje daljnjeg poslovanja ovog regionalnog slovenskog brenda peradarske industrije u Bosni i Hercegovini.
Sa dva pogona u Brezi i Srpcu i 2.000 ljudi u našoj zemlji koje veže za sebe, BiH je značajna tačka na regionalnoj mapi Perutnine Ptuj, a ulazak u vlasništvo velikog igrača u toj branši nesumnjivo će donijeti određene promjene.
One će, sasvim sigurno, biti puno veće na tržištima Evrope i Bliskog Istoka na kojima posluju i Perutnina i MHP, dok bi naš region, na kojem je Perutnina dobro ukorijenjena sa svojim brendovima, posebno salamom “poli” sa kojom je lider u svom tržišnom segmentu, uključujući i BiH, uglavnom mogao doživjeti manje promjene.
Sve će, međutim, zavisiti od toga kakav će plan integracije Peutnine Ptuj u grupaciju MHP biti i kako će se region u širokoj MHP-ovoj optici pozicionirati.
Prvo oglašavanje MHP-a, kroz saopćenje u kojem obavještavaju o preuzimanju Perutnine, daje određeni optimizam. MHP je, naime, naglasio da će snažan brend Perutnine podržati u nadolazećim godinama kroz investicije i dalji razvoj, te da će ova saradnja donijeti direktnu korist lokalnim farmerima i zaposlenicima i imati pozitivan uticaj na industriju peradi na Balkanu uopšte.

Portparolka MHP-a Anastasija Sobtjuk kazala je da će biti promjena i u pogonima u BiH, te da očekuju da će one donijeti različitim dioničarima više benefita i prednosti.
- Kada se sprovede dubinska analiza, MHP će biti u stanju da predstavi detaljne informacije i upute o razvoju i poboljšanjima koja će biti implementirana u narednom periodu - rekla je Sobtjukova Nezavisnim novinama.

Jasno je da je ovim Perutnina Ptuj dobila strateškog partnera iz svoje branše, što je i dobra činjenica s obzirom da je u proteklih nekoliko godina bila u vlasništvu ruske čelične grupe SIJ, koja uz to ima i probleme sa prezaduženosti, a zbog čega se i odlučila na prodaju slovenske peradarske kompanije.

Nesumnjivo da bh fabrike u Brezi i Srpcu, koje zapošljavaju oko 600 radnika, i dalje imaju perspektivu, kao što je to i slučaj sa izvozom piletine u Evropsku uniju, nakon što je Perutnina u BiH zajedno sa još tri peradarske bh. kompanije dobila izvozni broj.

Izvoz koji treba da upravo krene iz BiH nesumnjivo je velika šansa, a kvalitet koji je u BiH potvrđen, sigurno je garant za uspjeh na evropskom tržištu.
Mogućnosti će se sasvim sigurno dodatno otvoriti kroz kanale prodaje koje MHP ima, iskustvo i stručnost koju je ova grupacija posjeduje u peradarskoj proizvodnji.

Iako u MHP-u navode da se obavezuju da će "poboljšati kvalitet proizvoda Perutnine Ptuj, s ciljem ispunjavanja najviših EU standarda", jasno je da će i Perutnina ulaskom u jednu snažnu grupaciju, sa svojim bogatim iskustvom i usvojenim evropskim praksama imati šta dati u sinergiji sa svojim ponuđačem.

Sigurno je da su neki više voljeli da preuzimač Perutnine bude neko sa Zapada a ne sa Istoka, pogotovo s obzirom da je u igri za kupnju sve donedavno bio francuski gigant LDC, ali nije ni ukrajinski prehrambeni div loša opcija, koju je, za podsjećanje, još 2015. godine preferirao tadašnji predsjednik Uprave Perutnine Roman Glaser.
Ipak, MHP tada nije preuzeo Perutninu, ona je pripala SIJ-u koji je platio više, ali na kraju se sve vratilo, te je slovenska peradarska kompanija očito došla u ruke onome koje je, narodski rečeno, suđena, a ne kome je namijenjena.

Više ovakvih i sličnih analiza možete pročitati u PDF publikaciji Indikator.ba Plus koja izlazi svakog ponedjeljka
Facebook Twitter Print