Komentari i analize
Izvještaj IBM-a: Niski troškovi u BiH, Makedoniji i Srbiji atraktivni za investitore
5.10.2018 05:56 | Indikator.ba
Srbija je prvorangirana zemlja u IBM-ovom izvještaju o globalnim lokacijskim trendovima zasnovanom na broju radnih mjesta stvorenih u zemlji stranim direktnim investicijama, u odnosu na veličinu stanovništva zemlje, sa drugim zemljama iz Centralne i Jugoistočne Evrope koje drže lavovski dio pozicija u top 10, izvještava Indikator.ba.

Tri druge zemlje na listi najboljih zemalja destinacija po procenjenim poslovima kreiranim na milion stanovnika - Bosna i Hercegovina, Slovenija i Makedonija - takođe zemlje bivše Jugoslavije, koje (izuzev Slovenije) zaostaju za svojim vršnjacima iz Centralne Evrope ekonomski, što ukazuje na to da se napori vlada u regionu za privlačenje investitora isplate.
Niski troškovi u zemljama poput Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije takođe su se pokazali atraktivnim za investitore, jer pritisak na tržište rada pokreće povećanje troškova u CIE.
Srbija "nastavlja da dobija značajna ulaganja u ključne sektore kao što su tekstil, transportna oprema, hemikalije i elektronika. Nije iznenađujuće da proizvodne aktivnosti čine skoro 80% svih radnih mjesta stvorenih od strane SDI", navodi se u izvještaju.
"Nastavak snažnih performansi Srbije i šireg zapadnog Balkana svjedoči o rastućem uspjehu regiona u privlačenju stranih investicija i cementiranju njegove pozicije u globalnim vrijednosnim lancima. Iako performanse pojedinačnih zemalja variraju iz godine u godinu, region u cjelini doživljava održiv visok nivo interesovanja od strane inostranih investitora ", navodi se u IBM studiji...

Kompletan tekst pročitajte u publikaciji Indikator.ba Plus br 57, koja izlazi 8. oktobra 2018.
Facebook Twitter Print