Ekonomija
Web stranicu ima manje od dvije trećine preduzeća u BiH
6.10.2018 06:22 | Indikator.ba
Od ukupnog broja preduzeća sa deset posto i više zaposlenih, 65,8 posto ima web stranicu, pokazali su prvi rezultati godišnjeg istraživanja Agencije za statistiku BiH o upotrebi informaciono -komunikacijskih tehnologija (IKT-P) u preduzećima, izvještava Indikator.ba.

Istraživanje je pokazalo da bezmalo sva preduzeća koriste računare u svom poslovanju te da imaju pristup Internetu, dok 17,5 posto njih zapošljava IKT stručnjake.

Procenat zaposlenih koji koriste računare s pristupom internetu u poslovne svrhe iznosi 38 posto, dok 23,4 posto preduzeća omogućava zaposlenim da koriste mobilne uređaje za pristup internetu.

Prema istraživanju, 22,5 posto kompanija plaća oglašavanje na internetu, dok cloud computing usluge kupuje njih 8,4 posto.

Kada je riječ o e-trgovini 20,7 posto preduzeća primalo je narudžbe za proizvode ili usluge putem web stranice ili mobilnih aplikacija (isključujući e-poštu) tokom 2017. godine.
Pokazatelji o e-trgovini i cloud comuptingu bilježe poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu kada su iznosili 15,8 posto, odnosno 5,1 posto.

Bezmalo svako peto preduzeće organizovalo je trening za poboljšanje IKT vještina za zaposlene.
Facebook Twitter Print