Ekonomija
MMF zadržao prognoze za BiH, oblaci nad svjetskom ekonomijom
9.10.2018 08:47 | Indikator.ba
Međunarodni monetarni fond zadržao je prognoze ekonomskog rasta Bosne i Hercegovine u ovoj godini od 3,2 posto, izvještava Indikator.ba.
Ova međunarodna institucija je u danas objavljenim jsenjim prognozama zadržala i procjenu rasta BiH u 2019. godini od 3,5 posto, dok za 2023. godinu predviđa rast od 4 posto.

MMF u najnovijim projekcijama navodi da će se inflacija u BiH zadržati na nivou od 1,4 posto u 2018. godini s tim da će na kraju 2018. godine iznositi 1,7 posto. Projekcije su da bi u narednoj godini inflacija mogla ubrzati na 1,6 posto, a na kraju te godine iznositi 1,8 posto.

Deficit tekućeg računa BiH u ovoj godini, prema MMF-u, iznosit će - 6 posto, nakon prošlogodišnjih -4,8 posto. U 2019. projekcije su -6,6 posto, a u 2023. godini - 5,0 posto.

Gledano u cjelosti i u odnosu na recesijske godine na početku ovog desetljeća, globalni ekonomski rast je i dalje čvrst, ali je očigledno već dostigao najviši nivo, uvjereni su analitičari MMF-a.

"Na horizontu su oblaci, rast se iskazao manje uravnoteženim nego što smo se nadali, povećavaju se mogućnosti budućih negativnih šokova. Osim toga, u mnogim ključnim ekonomijama rast je podržan politikama koje na dug rok nisu održive, što znači da donosioci političkih odluka moraju hitno djelovati", kazao je Maurice Obstfeld, glavni ekonomist MMF-a i ukazao na razorne posljedice zatezanja trgovinskih i carinskih mjera.

Na drugoj strani MMF je snizio kratkoročne prognoze za eurozonu (na dva odsto u 2018. i 1,9 odsto u 2019.), te za Ujedinjeno Kraljevstvo (gdje će se rast jedva prelaziti jedan postotak) i Južnu Koreju. Razvijenim zemljama na duži rok najavljuje niže stope rasta u odnosu na ostvarene do sada a kao uzroke navodi starenje radne snage i niži rast produktivnosti.

Njemačka, kao najvažniji bh. ekonomski partner, će ove i naredne godine bilježiti prosječan ekonomski rast, koji ne prelazi dva posto.

S druge strane, rast u SAD-u za sada ostaje robustan, vođen procikličnom i ekspanzivnom fiskalnom politikom, što može kasnije dovesti do obratnih učinaka i američki i globalni rast ponovo pritisnuti, upozoravaju iz MMF-a.

MMF smatra da je robustan rast američke ekonomije u ovoj godini (BDP će porasti za gotovo tri posto), biti umjereniji iduće godine, dijelom zbog kineske odmazde nakon uvođenja američkih carina.

S druge strane, uzimajući u obzir posljedice američkih carina snižene su prognoze rasta za Kinu i nešto manje za Indiju, a najviše su revidirane prognoze za tzv. zemlje u razvoju (Argentina, Brazil, Meksiko, Iran, Turska, itd), koje su posebno pogođene posljedicama sve restriktivnije politike američke Uprave federalnih rezervi.

Najnoviji podaci ukazuju na usporavanje rasta svjetske proizvodnje, trgovine i investicija, te u MMF-u skreću pažnju na posljedice povećanja povezanosti svjetske ekonomije, posebno u svjetlu potencijalne krize u onim zemljama u razvoju koje generiraju 40 posto svjetskog BDP-a. Ako bi se potresle te zemlje, to bi bila velika opasnost za razvijene, navodi Obstfeld.

MMF upozorava da svijet ima sve manje prostora za manevar u slučaju nove krize. Vlade sada imaju na raspolaganju manje fiskalne i monetarne "municije" nego što su imale prije deset godina tokom posljednje krize, tako da se iz Washingtoma gdje je sjedište MMF ponovo čuju pozivi za reforme.

Međunarodni monetarni fond je svoje prognoze tradicionalno objavio pred početak svojeg godišnjeg zasjedanja i zasjedanja Svjetske banke, koja će se održati u narednim danima na indonežanskom ostrvu Bali.


Procjene za zemlje regiona za 2018.

Makedonija 1,6%
Hrvatska 2,8%
BiH 3,2%
Crna Gora 3,7%
Srbija 4,0%
Albanija 4,0%
Kosovo 4,0%
Slovenija 4,5%
Facebook Twitter Print