Kompanije i tržišta
Neverov: Planiramo da uskoro krenemo sa otpremom naftnih derivata
10.10.2018 16:13 | Indikator.ba
Značajan broj sistema u Rafineriji u Brodu već funkcioniše i radi, izjavljeno je danas nakon sastanka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa rukovodstvom Rafinerije nakon sinoćnjeg požara.

Generalni direktor Rafinerije nafte Andrej Neverov potvrdio je da je zahvaljujući intervenciji vatrogasnih ekipa kompanije, te opštine Brod, požar koji je izbio na postrojenju "hidrokrekinga" ugašen.

– U skladu s tim planiramo da uskoro krenemo sa otpremom naftnih derivata iz naše rafinerije. Uradićemo nephodne ekspertize i utvrditi razlog incidenta i nastalu štetu. Rezultate istrage ćemo saopštiti, rekao je Neverov novinarima i dodao da su dobili punu podršku predsjednika RS i drugih institucija.

Na sastanku je rečeno da su preduzete sve mjere kako bi se spriječile i umanjile štete.
-Rukovodstvo je preuzelo sve mjere, ovdje su angažovani svi državni organi. Djelovaćemo kao jedinstven tim kako bi se utvrdili uzroci ovog incidenta i da bi se zajedno sa rukovodstvom rafinerije uputili u sanaciju štete i obezbijedili osnovne funkcije proizvodnje nafte, rekao je Dodik, prenosi srpska.info.

Povodom požara u Rafineriji oglasio se i načelnik Opštine Brod Ilija Jovičić i najavio je da će se proces rada brzo nastaviti budući da havarija "nije razmjera kako se pretpostavilo".

U sinoćnjem požaru u Rafineriji u Brod poginuo je jedan radnik, a deset ih je povrijeđeno.

Hrvatski ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao kako je siguran da će doći do plinofikacije tog postrojenja, na čemu Hrvatska insistira, a uslijed čega će, uvjeren je, Rafinerija imati daleko manji učinak na kvalitetu zraka koja utječe i na život građana Slavonskog Broda s hrvatske strane granice.
Facebook Twitter Print