Kompanije i tržišta
Slovenija traži kupca i za svoju treću najveću banku
11.10.2018 12:09 | Indikator.ba
Slovenski državni holding (SDH) objavio je u četvrtak poziv za iskazivanje interesa za prodaju 100% udjela u državnoj bankarskoj grupaciji Abanci.

Rok za podnošenje prijava je 26. oktobar, saopštio je SDH.

Prodavatelj, koji djeluje u ime Vlade, imenovao je francusku bankarsku grupaciju BNP Paribas kao finansijskog savjetnika koji će sprovesti postupak prodaje u više faza za odabir željenog kupca za transakciju, navodi se u saopštenju.

"Nakon izražavanja interesa, od kvalifikovanih stranaka će se u narednim fazama zatražiti da dostave neobavezujuću ponudu za transakciju, prije nego što se pozovu na obavezujuću fazu procesa. Prodavac namjerava završiti postupak sa što je više moguće maksimiziranih prodajnih procedura i što većom sigurnošću transakcije".

Osnovana 1955. godine, Abanka je treća po veličini banka u Sloveniji sa 9,6-postotnim tržišnim udjelom po ukupnoj aktivi. Abanka pruža širok spektar finansijskih usluga svojim klijentima i koristi široku mrežu od 55 filijala širom zemlje.

Abanka je prošlog meseca saopštila da je njena nekonsolidovana neto dobit u prvoj polovini 2018. godine porasla na 40,4 miliona eura, sa 32,5 miliona eura u istom periodu prošle godine.

U 2013. godini slovenska vlada morala je da dokapitalizuje Abanku sa 348 miliona eura, čime je preuzela kontrolu nad bankom. U oktobru 2015, Abanka i njena državna vršnjakinja Banka Celje su se spojile, čime je Banka Celje prestala je postojati kao samostalno pravno lice.
Facebook Twitter Print