Kompanije i tržišta
Priprema se prodaja Addiko banke sljedeće godine
16.10.2018 06:40 | Indikator.ba
Finansijski investitor Advent priprema inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO) ili prodaju Addiko banke u Beču, koja je nastala iz posrnule Hypo Alpe Adria Bank.
Investicione banke Goldman Sachs i Citi će savjetovati Advent u procesu, reklo je nekoliko osoba upoznato sa pitanjem novinskoj agenciji Reuters, prenosi Indikator.ba.

Fokus je na IPO-u, koji bi mogao da se održi sljedeće godine. Advent i banka odbili su da komentarišu navode ili su na početku bili nedostupni.
Knjigovodstvena vrijednost Addika je oko 850 miliona eura, rekao je jedan od insajdera. Moguća procjena je nepoznata, ali se evropski konkurenti trže u prosjeku sa 0,85 puta od knjigovodstvene vrijednosti.

Addiko je nastao iz balkanskog poslovanja Hypo Alpe Adria banke, koju su 2014. godine kupili konzorcij Advent i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).
Advent je preuzeo 80 posto, a EBRD preostalih 20 posto. Bankarska grupa sa sjedištem u Beču ima više od 1,1 milona kupaca u svojoj osnovnoj djelatnosti u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. U Austriji i Njemačkoj nudi online štedne proizvode.
Facebook Twitter Print