Komentari i analize
Uticaj krize lire? Pad bosanskohercegovačkog izvoza u Tursku
20.10.2018 06:16 | Indikator.ba
Iako je za neke čvrste ocjene još rano, neki pokazatelji upućuju na pad bosanskohercegovačkog izvoza u Tursku pod uticajem krize u ovoj zemlji, izvještava Indikator.ba.
Prema podacima Agencije za statistiku BiH, izvoz u periodu januar-avgust 2018. godine iznosio je 235,1 miliona KM i manji je za 6,6 posto u odnosu na isti period prošle godine.
Uvoz iz Turske povećan je za 15,4 posto i iznosio je ukupno 566,0 miliona KM.
Simptomatičan je pad bh. izvoza od čak 48,6 posto u avgustu 2018. u odnosu na mjesec ranije, te je ukupan izvoz u ovom mjescu iznosio svega 14,88 mil KM.
Ovakav razvoj događaja sličan je onome koji bilježi Njemačka u robnoj razmjeni sa Turskom. Naime, njemački izvoz u Tursku je, prema pisanju Reutersa, u avgustu, kada se dogodila drastična devalacija turske lire, pao za 27 odsto te je iznosio svega 1,3 milijarde eura.

Koliko je pad bh. izvoza u Tursku plod krize u ovoj zemlji, koliko je uticao (a uticao je) poremećeni izvoz usljed turskih carina, a koliko je riječ o sezonskim i drugim faktorima teško je procijenti.
Za neke pouzdanije ocjene trebat će sačekati podatke o robnoj razmjeni za još nekoliko mjeseci. Ipak, pad u julu, a posebno u avgustu mogao bi sugerisati šokove usljed krize lire u ovoj zemlji i određeni pad turske potražnje za našim robama.

U posljednja dva mjeseca - julu i avgustu - smanjen je izvoz bh. masnoća i ulja i životinjskog porijekla u Tursku, a u okviru čega je najveći izvoznik brčanski Bimal.
U periodu januar-juni izvoz ovih proizvoda je, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, bio u vrijednosti 55,9 miliona KM, a u julu i avgustu ostvareno je nešto manje od 11 miliona KM vrijednosti izvoza, tako da je zaključno sa avgustom ukupan izvoz iznosio 66,89 mil KM.

Evidentno da prošlogodišnji izvoz u vrijednosti 146,48 mil KM u ovoj tarifnoj stavki sigurno neće biti dostignut, čemu je evidentno doprinio i zastoj zbog turske odluke u vezi sa carinama, a koji je u međuvremenu riješen.

Usporio je i izvoz namještaja, koji je za šest mjeseci 2018. godine iznosio 18,57 miliona KM...


Kompletan tekst pročitaje u publikaciji Indikator.ba Plus br. 60 koja će izaći 22. oktobara 2018. godine (Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print