Život i umjetnost
Fotokopir navršava 80 godina: Kako je jedan izum dospio u sve kancelarije svijeta
21.10.2018 06:14 | Indikator.ba
Bilo u školi, na fakultetu ili u kancelariji: kopir aparati su suštinski dio svakodnevnog života većine ljudi. U ponedeljak će fotokopir navršiti 80 godina. Američki izumitelj Chester F. Carlson je 22. oktobra 1938. napravio je prvu fotokopiju u svijetu.

Carlson je tada radio u elektroničkoj firmi iz Njujorka u odjeljenju za patente. Bilo mu je muka što nema brzog i praktičnog načina dupliranja patentnih crteža. Zbog toga je počeo eksperimentisati sa elektrostatikom.
Poslije višegodišnjeg tinkeringa, konačno je uspio. Ali, pravi uspjeh uslijedio je tek 1960-ih, kada je njegov izum psotao spreman za tržište pod imenom kompanije "Xerox" osvojivši kancelarije širom svijeta. Carlson je postao bogat čovjek.
Princip koji stoji iza fotokopira je jednostavan: originalni papir je ozračen svjetlom, koje pozitivno napunjuje negativno naelektrisani bubanj na mjestima koja nisu zatamnjena pisanjem. Čestice tonera se zatim prikače na preostale negativno naelektrane lokacije i zatim se štampaju na golom papiru.

Tehnologija se razvijala tokom godina i kopir mašine su imale nove mogućnosti: štampanje, faksiranje, skeniranje, slanje e-mail poruka.
Facebook Twitter Print