Komentari i analize
Tržište osiguranja u BiH usporava: Na polugodištu rast od svega 4 posto
23.10.2018 06:50 | Indikator.ba
Rast tržišta osiguranja u Bosni i Hercegovini usporio je u 2018. godini nakon perioda visokog rasta u proteklih nekoliko godina koji je u pojedinim momentima bio izražen i dvocifrenim brojkama, izvještava Indikator.ba.

Nakon što je u 2017. godini ostvarilo stopu rasta od 7,7 posto, tržište osiguranja u periodu januar-juni ove godine bilježi znatno skromniju stopu rasta od 4 posto.

Prema podacima Agencije za osiguranje BiH, ukupna fakturisana premija osiguranja za prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 358,9 miliona KM i za 13,8 miliona KM ili 3,99 posto je veća nego u istom periodu prošle godine kada je bila 345,1 milion KM.

Gotovo kompletan rast osigurao je segment neživotnih osiguranja koji je na polugodištu imao stopu rasta od 4,76 posto.

Ukupna premija neživotnih osiguranja iznosila je 289,1 milion KM naspram 275,9 miliona KM u istom prošlogodišnjem periodu, uglavnom gonjena još uvijek visokom, 7-odstotnom, stopom rasta premije osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila.

I dok osiguranje od požara i elementarnih nepogoda bilježi pad u odnosu na prošlu godinu od 5,9 posto, ohrabrujući je trend rasta zdravstvenog osiguranja gdje su zaračunate premije za pola godine bile veće za 11,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period. Ipak, premija zdravstvenih osiguranja je vrlo skromna i iznosila je tek nešto manje od 5 miliona KM sa učešćem u ukupnoj premiji od jedva 1,3 posto.

Na drugoj strani, premija životnih osiguranja imala je "mršav" rast od 0,96 posto. Sa oko 69,8 miliona KM zaračunate premije, rast životnih osiguranja je gotovo zaustavljen, a njihovo učešće u ukupnoj premiji iznosi 20 posto.

Osiguravajući sektor u Bosni i Hercegovini prolazi kroz period burnih promjena.
Rast premije osiguranja u proteklom periodu bio je na krilima uvedenog bonus—malus sistema, te pojavi novih osiguravatelja usljed čega se tržište proširilo.
Ti izvori rasta polako gube na snazi, a međuvremenu su se dogodila i preuzimanja i spajanja društava, što je uticalo na brojke pojedinih društava u periodu konsolidacije koja je upravo došla do izražaja početkom ove godine.

Na kraju, mjere regulatora i samoregullirajuće mjere udruženja društava za osiguranje doprinijele su uređenju tržišta u određenoj mjeri, usljed čega je manje nelojalne konkurencije.

Kada je riječ o životnim osiguranjima, ona su sve manje atraktivna, a što je svjetski trend jer je u sadašnjim tržišnim uslovima teško ostvariti povrat na sredstva koji bi bio atraktivan.
Facebook Twitter Print