Život i umjetnost
Proizvodi koji zagrijavaju duhan manje štetni za zube
23.10.2018 12:59 | Indikator.ba
Istraživanje koje su proveli naučnici kompanije British American Tobacco (BAT) pokazalo je da duhanski proizvodi nove generacije stvaraju značajno manje mrlja na zubima u poređenju sa klasičnim cigaretama.

Prvi put u BAT-u, naučnici su istražili i uporedili uticaj proizvoda nove generacije, odnosno e-cigareta i proizvoda koji zagrijavaju duhan i običnih cigareta na zubnu gleđ. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu American Journal of Dentistry.

I dok dim cigarete značajno utiče na diskoloraciju zubne gleđi, para koju proizvode e-cigarete i aerosol proizvoda koji zagrijavaju duhan, kao što je glo, uzrokovali su tek minimalna oboljenja.

Podaci dobijeni ovim istraživanjem jasno pokazuju da e-cigarete i proizvodi koji zagrijavaju duhan stvaraju minimalnu diskoloraciju – što je izuzetno povoljno za korisnike proizvoda nove generacije.
Pa ipak, potrebno je provesti dalja istraživanja kako bi se shvatio dugoročni učinak na boju zuba i oralno zdravlje jednom kada pušači u potpunosti pređu na konzumiranje tih proizvoda, istakla je Annette Dalrymple, viši naučnik u BAT-ovom sektoru za istraživanje i razvoj.
Facebook Twitter Print