Menadžment
Stopama Benettona: Tvorac "savršenog espressa" pravi odmak od kafe
2.11.2018 07:38 | Indikator.ba
Riccardo Illy, čija je porodica vlasnik jedne od najpoznatijih italijanskih kafe brendova, radije bi razgovarao o finijim tačkama čaja i vina iz današnjih dana nego o savršenom espresu.

Unuk osnivača Illyja, napustio je glavni kafe biznis prije dvije godine da bi predvodio diverzifikaciju u čaj, vino i čokoladu i smanjio oslanjanje porodice na intenzivno konkurentni kafe biznis.

On sada traži investicionog partnera koji bi pomogao da posao koji nije kafa bude velik kao 85 godina star illycaffe - kojim godišnje ostvaruje prodaju od gotovo 470 miliona eura - već jednu deceniju.

"Sa pravim finansijskim partnerom, nekim akvizicijama i puno sreće, moglo bi potrajati 10 godina da povećamo prodaju kafe", rekao je on za Reuters. "Inače bi bilo potrebno više od 20".

Porodica Illy želi da do kraja 2019. godine dovede partnera kao što je private equity fond, nudeći prodaju do 40% poslovanja koje nije kafa, a Riccardo Illy kaže da vrijedi ukupno 100 miliona eura. Bankari, međutim, navode da je prodaja manjinskog udjela u toj vrijednosti možda izazov.

To je strategija koja na neki način podsjeća na diversifikaciju druge italijanske porodice - prije dvije decenije dinastija Benettona se odvojila od biznisa sa odjećom.

Grupa Illy planira da raste i odvojeno listira svoje poslovne poduhvate bez kafe, počevši od svog brenda čaja, Dammann Freresa, lociranog u Francuskoj.
Odvajanje će biti u roku od dvije do tri godine u Parizu, a potom će se isto uraditi sa italijanskim čokoladnim biznisom, Domori, rekao je Riccardo Illy.
Facebook Twitter Print