Menadžment
Šestočasovno radno vrijeme u Švedskoj bit će i zakonski regulisano
5.11.2018 06:43 | Indikator.ba
Švedska se u potpunosti prebacila na šestočasovni radni dan u nastojanju da poveća produktivnost i da ljude učini sretnijim tako da što će više vremena posvećivati porodičnom i privatnom životu.

Švedski radnici su se već neko vrijeme susreću sa ovom promjenom čiji je cilj da najveći dio posla bude završen u što kraćem roku koji će omogućiti ljudima da imaju dovoljno energije kako bi uživali ​​u privatnom životu.

Centar japanskog proizvođača vozila Toyota u Geteborgu, drugom po veličini gradu u Švedskoj, napravio je ove promjene prije 13 godina jer su radnici srećniji a povećali su i profit u tom periodu.
I Filimundus, koji razvija aplikacije za mobilne urede, uveo je šestočasovni radni dan prošle godine.

"Osmosatni dan nije toliko efikasan kao što neki misle. Da ostanite fokusirani na konkretan zadatak više od osam sati je veliki izazov", rekao je direktor Filimundusa Linus Feld, dodajući da radnicima nije dozvoljeno korištenje društvenih mreža a sastanci su svedeni na minimum.

Šestočasovni radni dan, prema njegovim riječima, osigurat će da ljudi imaju dovoljno energije kada odu sa radnog mjesta, što je teško izvodljivo sa danom od osam sati u kojem su radnici iscrpljeni do te mjere da privatni život mnogi zaposlenici koriste za odmor.

Očekuje se da će do kraja 2018. godine švedska vlada donijeti zakon kojim će šestočasovno radno vrijeme biti zakonski regulisano. Naravno, satnica će se povećati do potrebnog nivoa kako bi mjesečna plata bila jednaka onoj kada se radilo 8 sati.

Prema portalu Science Alert, doktori i medicinske sestre u nekim bolnicama u Švedskoj također su uključeni u šestočasovni radni dan, dok je jedan starački dom u Geteborgu početkom ove godine napravio ovu promjenu.
(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print