Život i umjetnost
Foto platforma Flickr ograničila besplatno skladištenje na 1.000 slika
5.11.2018 07:37 | Indikator.ba
Korisnici foto platforme Flickr u budućnosti će dobijati znatno manje slobodnog prostora. Besplatna verzija će imati samo 1.000 slika ili video zapisa od početka februara, objavio je Flickr krajem poršle sedmice.
Do sada svi korisnici imali su mogućnost online skladištenja do jednog terabyta, što je dovoljno za desetine hiljada slika i video zapisa.
Flickr, jedan od prvih popularnih sajtova za razmjenu fotografija na netu, dugo u vlasništvu Internet kompanije Yahoo, preuzet je u aprilu od foto servisa SmugMug.
Sa promjenom poslovnog modela Flickra željeli smo postati transparentniji, saopćili su.
"Nažalost," besplatne "usluge su rijetko stvarno besplatne za korisnike, korisnici ih plaćaju svojim podacima ili njihovim vremenom".

Flickr je posljednjih godina imao jaku konkurenciju, uključujući i online usluge Google i Apple. Pored toga, sve više slika se dijeli putem Facebook-a, Instagrama-a ili Snapchata-a. Stoga Flickr želi da se u budućnosti više fokusira na profesionalne korisnike. U plaćenoj verziji Pro, za neograničeni prostor za skladištenje plaća se 49,99 dolara godišnje, nema reklama i popusta partnerima kao što je Adobe i njegov servis Adobe Photoshop.
Facebook Twitter Print