Politika i društvo
Vučić ljut zbog pada Srbije na Doing Business listi: Izduvao balkanski tigar
6.11.2018 15:47 | Indikator.ba
Srbija je pala za pet mjesta na listi Doing Business Svjetske banke, što je bilo povod za brojne reakcije u zemlji.

S jedne strane, glavna vijest je praktično sakrivena u medijima bliskim vlasti, ali su zato tabloidi puni naslova kako će neko morati platiti za to.
Umjesto da se pokušaju identifikovati brojni strukturni problemi koji su doveli Srbiju do pada na 48. mjesto, slučaj se pretvorio u politički cirkus u kojem frcaju optužbe na sve strane.

Cijela reakcija je u dubokom neskladu sa prethodnim primjerima kada je Srbija napredovala na listi. Tada se raspravljalo mjesecima, ali ovaj put se samo mogalo doznati da je predsjednik Aleksandar Vučić ljut i zbog toga će morati da da promijeni direktore u nekim javnim preduzećima.
Razlozi za zaostajanje, prema glavnom i odgovornom uredniku NIN-a Milanu Ćulibrku, leži u činjenici da su drugi napredovali.
"Drugi ne sjede i čekaju, već rade brže od Srbije. Ovo je još jedan dokaz da smo u proteklim godinama čuli prazne priče o Srbiji kao ekonomskom lideru u regionu. Postavlja se pitanje zašto smo lideri kada su svi bolji i brži od nas ", rekao je Ćulibrk.

Među ključnim zapažanjima Svjetske banke navedeni su dugi rokovi za priključenje na električnu energiju, izdavanje građevinskih dozvola i pitanja oko zakona o stečaju. Uslovi za poslovanje u Srbiji pogoršali su se u 7 od 11 posmatranih oblasti. To je prvenstveno porez na partokratiju, kaže ekonomista Saša Đogović.

"Imamo nereformiran javni sektor u kojem javna preduzeća imaju nizak stepen produktivnosti i služe samo za uhljebljenje stranačkih kadrova. Stručnost i znanje nisu na cijeni, već samo partijska pripadnost i veći stepen podobnosti. Na sve to se naslanja birokratski sistem javne uprave, što stvara nevidljive operativne troškove i otežava dolazak investitora", rekao je Đogović.

Kao odgovor na loše vijesti, predsjednik Srbije najavio je zamjenu direktora, ali je i snažno kritikovao rad određenih ministarstava. Đogović vjeruje da su burne reakcije Aleksandra Vučića još jednom pokazale da on zapravo vodi srpsku vladu i da u tom smislu on ne može pobjeći od sopstvene odgovornosti za ekonomske probleme i pad na listi, piše DW.
Facebook Twitter Print