Ekonomija
Novi dalekovodi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine
7.11.2018 06:02 | Indikator.ba
Hrvatska i Bosna i Hercegovina uspješno sarađuju u upravljanju, razmjeni i trgovini električne energije i imaju najpovezaniji sistemi u regiji. Prema podacima iznesenim na otvaranju simpozija o sustavu vođenja elektroenergetskog sistema koji se održava u Rovinju temelj tih veza čini 19 visokonaponskih prenosnih dalekovoda, a razmjena i trgovina električne energije obavlja se kroz veoma dobre prenosne kapacitete doistupne svim licenciranim trgovcima.
O tome je obraćajući se učesnicima skupa govorio i Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE). Posebno je naglasio da se "sada radi na unapređenju pravila i rada u regulacionom bloku (Slovenija - Hrvatska - Bosna i Hercegovina), kako bi poboljšali sigurnost svojih kontrolnih područja odnosno čitavog kontrolnog bloka".

Bosanskohercegovački komitet CIGRE daje snažnu podršku da se izgrade novi interkonektivni dalekovodi između dviju država: 400 kV dalekovod Banja Luka 6 – Lika i da se uradi promjena naponskog nivoa 220 kV na 400 kV za dalekovode TE Tuzla – Đakovo i Gradačac – Đakovo. Kao veliki problem oba sistema akcentirao je povišene napone u prenosnoj mreži, zbog kojih je potrebno usaglasiti mjere za njihovo prevazilaženje.

Simpozij je otvorio predsjednik HRO CIGRE inž. Mladen Gudelj, a veoma zanimljivu projekciju budućih dešavanja u elektroenergetskom sektoru dao je dr. Goran Granić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar. U fokusu skupa kroz stručne radove i diskusije akcenat je dat na napredne tehnologije i rješenja za unapređenje vođenja elektroenergetskog sisitema te promjene paradigme razvoj tog sistema i tržišta. Upriličen je i razgovor za okruglim stolom o digitalizaciji elektroenergetskog sistema te izložba na kojoj su se poredstavili proizvbođači opreme.
Posebno je bila posjećena prezentacija kompanije Končar iz Zagreba o digitalnoj platformi u elektroenergetskom sistemu a na štrandu u Hotelu Lone prikazan je i ispravljač za digitalizovani sistem napajanja.

H.ARIFAGIĆ
Facebook Twitter Print