Ekonomija
Kopruner: Nude nam se novi ugovori ali ne možemo ih prihvatiti zbog radne snage
8.11.2018 06:33 | Indikator.ba
Mi privrednici osjećamo "kineski efekt", a to je da se evropske firme vraćaju iz Kine, a takođe dolaze iz Turske firme zbog negativne političke situacije, čime nam se otvara veća mogućnost za dobijanje ugovora, ali mi te ugovore jednostavno ne možemo uzimati.

Ovo je kazala Snježana Kopruner, predsjednica Udruženja Wirtschaftsverein BiH i direktorica kompanije GS Tvornica mašina Travnik prilikom predstavljanja istraživanja koje je sprovelo Predstavništvo njemačke privrede u BiH (AHK) među investitorima u BiH o trenutnoj privrednoj situaciji i investicijskoj klimi u zemlji.

-Mi znamo da Njemačkoj danas nedostaje više od jedan milion radnika. Nijemci ne mogu proizvesti toliko CNC operatera, liječnika i drugog kadra i prisiljeni su dio proizvodnje davati negdje drugdje. Dakle, mi dobijamo ugovore koje oni ne mogu realizirati kod sebe i to nam pomaže na jedan način da se brže razvijamo. Međutim, mi ovdje nismo sami, postoje zemlje u okruženju gdje je bolja privredna situacija i isto tako jeftina radna snaga. Te zemlje su prilično konkurentne, daju invstitorima povlastice i tako smo imali priliku vidjeti da su neki ugovori odavde otišli tamo. Postoji također situacija gdje firme sve više iz Kine sele u bliža područja zbog toga što Kina nije više tako konkuretna, budući da je povećana cijena radne snage. Taj kineski efekt mi osjećamo. Vraćaju se kompanije iz Kine, a takođe iz Turske dolaze mala i srednja poduzeća zbog negativne političke situacije u ovoj zemlji kako je vidi Zapad. Dakle, otvara nam se veća mogućnost za dobijanje ugovora i to mi privrednici osjećamo svaki dan. Ali, mi ugovore jednostavno ne možemo uzimati...

Kompletan tekst pročitajte u publikaciji Indikator.ba Plus br 62 koja će izaći 12. novembra
Facebook Twitter Print