Ekonomija
Izvoz devet puta veći od uvoza: Na Kosovo najviše plasiramo gvožđe i čelik
8.11.2018 07:04 | Indikator.ba
Bosanskohercegovački izvoz na Kosovo iznosio je u periodu januar-septembar ove godine 114,8 miliona KM, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH, izvještava Indikator.ba.

Istovremeno, uvoz iz ove zemlje bio je 12,7 miliona KM, što znači da je izvoz devet puta veći od uvoza.

Najznačajniji bh izvozni proizvodi su gvožđe i čelik sa vrijednošću plasmana od 43,9 miliona KM, a slijede prerađevine od mesa i riba sa 11,5 miliona KM, drvo i proizvodi od drveta sa 7,1 miliona KM, električne mašine i oprema sa 6,4 mil KM, te farmaceutski proizvodi sa 6 mioliona KM.

BiH iz Kosova najviše uvozi sirovu krupnu i sitnu kožu sa dlakom ili bez dlake, a vrijednost je za devet mjeseci iznosila 3,7 mil KM. Slijede proizvodi od gvožđa i čelika sa 2,9 mil KM, pića, alkoholi i sirće sa 1,2 mil KM, plastične mase i prizvodi od plastičnih masa sa nešto manje od milion KM, itd.

Privrednici u BiH jednoglasno su osudili uvođenje takse od 10 odsto na svu robu iz BiH i Srbije.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić napominje da su moguće i recipročne mjere, dok ministar vanjske trgovine Mirko Šarović smatra da je Priština prekršila Sporazum o slobodnoj trgovini zemalja Centralne Evrope.

"Diskriminatorska je odluka, ugrožava slobodnu trgovinu u regionu. Onog trenutka kada dobijemo zvaničnu odluku, daćemo odgovor kosovskim vlastima. Tražićemo i od Evropske komisije da preduzme odgovarajuće mjere", kazao je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Facebook Twitter Print