Kompanije i tržišta
Bloomberg: Ponude za cio paket dionica NLB-a, cijena na dnu raspona
8.11.2018 17:56 | Indikator.ba
Institucionalni investitori su knjigu ponuda u inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) Nove ljubljanske banke (NLB) napunili do cijelog paketa od 75 posto minus jednu dionicu banke koji prodaje država, vidljivo je iz objave u informacionom sistemu poslovnog medija Bloomberg.

Cijena za dionicu je dosegla 51,5 eura i tako je postavljena na donju granicu cijenovnog raspona.
SDH i NLB su u IPO prospektu, koji je objavljen 26. oktobra, raspon cijene postavili između 51,50 i 66 eura. Ako se uzmu tačnim Bloombergove neslužbene informacije po kojima je cijena u IPO-u donja granica raspona, to predstavlja 68-88 posto knjigovodstvene vrijednosti banke. Ona je sredinom godine dostizala vrijednost i 75,40 eura.

Institucionalni imali su rok danas do 15 sati za iskazivanje interesa za kupnju dionica NLB-a. U petak će, prema očekivanjima, biti poznata konačna cijena za dionicu.

Mali investitori, fizička ili pravna lica koja nisu kvalifikovani investitori, u mogućnosti su bili da upišu najmanje 10 dionica i platili su cijenu od 66 eura za dionicu.

Kada bude poznato kolika je konačna cijenu za dionice i koliko dionica će svaki pojedinac moći kupiti, NLB će im razliku vratiti nazad.

Prodaju NLB-a putem IPO-a koordiniraju Deutsche Bank i JP Morgan.
Facebook Twitter Print