Kompanije i tržišta
Turska i moguće američke sankcije skresali dobit UniCredita
9.11.2018 07:22 | Indikator.ba
Italijanska banka UniCredit izvijestila je u četvrtak da su njenu neto dobit u trećem tromjesečju pogodili otpis udjela u turskoj banci Yapi Credi i rezervacije za troškove vezane za kršenje američkih sankcija Iranu.

U razdoblju od jula do septembra italijanska banka je poslovala s neto dobiti od 29 miliona eura. U istom razdoblju prošle godine neto dobit iznosila je 2,82 milijarde eura.

U banci navode da su u trećem tromjeseču otpisali 846 miliona eura udjela u turskoj banci Yapi Credit i rezervirali dodatna sredstva za nagodbu u sporu s američkim vlastima o kršenju sankcija Iranu.
Visina rezervacija nije navedena.
Vlasti njujorškog okruga dostavile su banci 2011. godine zahtjev za dostavom dokumenata vezano za niz poslova u kojima su sudjelovale iranske kompanije, podsjeća Reuters.
Američko ministarstvo pravosuđa otvorilo je 2012. godine istragu a UniCredit provodi i internu provjeru kako bi utvrdili je li njihovo poslovanje bilo usklađeno sa sankcijama.

Ako se isključe jednokratne stavke, bančina je prilagođena neto dobit u trećem tromjesečju iznosila 875 miliona eura.
Bančini prihodi su u trećem ovogodišnjem tromjesečju porasli dva posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 4,81 milijardu eura.
Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju septembra 12,11 posto i manja je za 0,4 postotna boda u odnosu na kraj juna.
Grupa je optimistična o poslovanju u 2019. godini, kada je plan čak 4,7 milijardi eura neto dobiti, najavio je izvršni direktor Jean Pierre Mustier.
Facebook Twitter Print