Život i umjetnost
Bill Gates ulaže 200 miliona dolara u zahode budućnosti
9.11.2018 13:38 | Indikator.ba
Kad najbogatiji čovjek svijeta Bill Gates u nekom proizvodu ili sektoru vidi potencijal, onda to zaslužuje pažnju. 

Novi interes Gatesa su WC školjke, tačnije toaleti budućnosti, o čemu je govorio na otvaranju sajma Reinvented WC u Pekingu.
Fondacija Bill i Melinda Gates u inovacije na tom području uložit će 200 miliona dolara. Plan je promijeniti život više od 4,5 milijardi ljudi koji nemaju odgovarajuće higijenske uvjete.
Gates je izračunao da bi primjene novih tehnologija zdravstvu i državama moglo uštedjeti 233 milijardi dolara jer bi se smanjio broj oboljelih od smrtonosnih zaraznih bolesti.

Na kineskom sajmu predstavljeno je dvadeset modela zahodskih školjki koje ljudski izmet prerađuju u čistu vodu i kvalitetno gnojivo. Gatesov plan podrazumijeva razvoj sistema u školama, apartmanskim objektima ili zajedničkim kupaonicama, kako bi se smanjio trošak investicije, a tek u drugoj fazi kada tehnologija postane jeftinija planira se ulazak na stambeno tržište. 


Gates vidi potencijal i u proizvodnji energije iz ljudskog izmeta, kojeg bi koristio kao biomasu, a napominje da su za sistem prikladnije manje energane. Javnost je šokirao svojom prezentacijom na koju je došao sa staklenkom u kojoj je bio ljudski izmet, a u izjavama uoči prezentacije i sam je priznao da nikada nije mislio da će razmišljati o ovoj temi, ili o tome razgovarati sa suprugom Melindom za večerom.
Facebook Twitter Print