Kompanije i tržišta
Prodato 59,1 odsto dionica Nove ljubljanske banke
9.11.2018 16:16 | Indikator.ba
Slovenska država je prodala 59,1 odsto najveće slovenske banke - Nove ljubljanske banke (NLB) u javnoj ponudi dionica po cijeni od 51,5 eura po dionici.

Prodavac u ime države Slovenski državni holding (SDH)je prodavao do 14.999.999 dionica NLB-a (tj. 75% minus jedna dionica) u javnoj ponudi dionica. Opseg cijene bio je između 51,5 i 66 eura po dionici. SDH je uspio prodati 11.818.181 dionica u postupku javne ponude po najnižoj cijeni postavljenoj u rasponu cijena, dok će sljedeće godine prodavati 3.181.818 dionica, izvijestio je list Delo, prenosi Indikator.ba.

Predviđena otkupna cijena za prodato učešće iznosi 608,6 miliona eura. Najveća tri dioničara nakon prodaje su Republika Slovenija (40,9%), Brandes Investment Partners LP (7,6%) i EBRD (6,3%).

SDH je takođe iskoristio opciju te ponudio dodatnih 1.181.819 dionica kojima upravljaju Citigroup i Wood u okviru mehanizma stabilizacije. Ako se ova opcija u potpunosti sprovede, 13 miliona ili 65% dionica banke će se prodati zajedno, a prihodi će se povećati na 669,5 miliona eura.
Stabilizacijski mehanizam predstavlja oblik zaštite novih dioničara. Citigroup i Wood sada drže oko 6% dionica NLB-a na fiducijarnom računu, koji će formalno kotirati a biće namijenjene za stabilizaciju kursa.

Novi drugi najveći vlasnik NLB-a Brandes Investment Partners je američka investiciona konsultantska firma koja upravlja sa 27,8 milijardi dolara sredstava za finansiranje institucionalnih i privatnih klijenata širom svijeta.
Prije finansijske krize, kompanija je upravljala sa više od 100 milijardi dolara sredstava, a među ostalim je bila i treći po veličini vlasnik kompanije General Motors. Kompaniju, sa sjedištem u San Dijegu i evropskim predstavništvom u Dublinu, osnovao je 1974. Charles Charles Brandes, koji je na ovogodišnjoj Forbesovoj listi milijardera zauzeo 1867. mjesto. Forbes je procijenio njegovo bogatstvo na 1,2 milijarde eura.

Dionice NLB-a biće uvrštene na Ljubljansku i Londonsku berzu u srijedu, 14. novembra. U Londonu će se trgovati sa takozvanim potvrdama o vlasništvu. U ovom slučaju, pet potvrda o vlasništvu donose pravo na jednu dionicu. Odnos između cijena u Ljubljani i Londonu stoga će biti oko 5 prema 1.

Posljedice nepotpune prodaje

S obzirom da država nije uspjela prodati cio paket dionica, zadržana su ograničenja poslovanja banke koja su dogovorena prilikom dodjele državne pomoći. NLB će vjerovatno morati prodati NLB Vita osiguranje, i dalje se neće moći bavi lizingom i faktoringom (prodaja potraživanja) i neće moći vršiti prekogranične transakcije, što u praksi znači da neće moći finansijski intervenisati u poslovima svojih kćerki na Balkanu.

Šta sa neprodanm dionicama?

Za neprodane dionice banke (u iznosu od 75% minus jedna dionica i prodana količina) predviđena je takozvana paketna prodaja preko berze. To znači da se neće ponoviti postojeći postupak inicijalne javne ponude dionica (sa novim prospektom, prezentacijama investitorima itd.), nego će vlasnik, SDH, nakon završetka polugodišnjeg moratorija ponuditi preostali paket dionica putem berze, navodi Delo.
Facebook Twitter Print