Život i umjetnost
Kraj jedne ere: Štampani katalozi odlaze u istoriju
22.11.2018 07:46 | Indikator.ba
Njemački trgovac Otto posljednji put će izdati štampani katalog svojim kupcima.

Štamparija Prinovis u Nirnbergu ovog četvrtka dobila je posljednji nalog iz hamburškog sjedišta Otta za štampanje kataloga proljeće/ljeto 2019 koji na 656 stranica donosi ponude mode i tehnologije, sportske robe, kućnog tekstila, igračaka i pribora - čitavu raznolikost zapadnog svijeta roba.

Na naslovnoj stranici slikovito je pojašnjeno zašto ne postoji budućnost klasičnog kataloga putem pošte: lice modela je oštro prikazano na ekranu pametnog telefona, a ostalo je zamućeno.

Katalozi Otta, Neckermanna i Quelle decenijama su štampani u Njemačkoj, ali su kupcima sve manje interesantni.

"Naši kupci su sami ukinuli katalog, jer ga sve manje koriste i dugo vremena pristupaju našim digitalnim uslugama", kaže Marc Opelt, šef firme Otto, bivši Otto-Versand.

Čak 97 posto klijenata Otta danas digitalno naručuje na internetu, većina putem mobilne aplikacije. Samo tri posto koristi faks, pismo, telefon ili narudžbenice kako bi naručili robu iz Otta.

Tokom godina zapadnonjemačkog ekonomskog čuda, pa čak i nakon pada Berlinskog zida, katalozi kompanija za poštansku nabavku bili su više nego instrument prodaje.
Između ostalog, u vrijeme Berlinskog zida i podijeljene Njemačke bili su tražena roba za krijumčarenje.

Neckermann i Quelle su mnogo ranije odustali od kataloga od Otta, a njihovi posljednji katalozi pojavili su se 2009. i 2012. godine.

Sve je počelo prije 70 godina kada je Werner Otto napravio legendarni katalog sa ručno zalijepljenim fotografijama, na kojima je prikazano 28 para cipela na 14 stranica. Izdanje je izašlo u 300 primjeraka. Na vrhuncu bilo je više od 1.000 stranica kataloga u izdanju koje je štampano u deset miliona primjeraka.

U međuvremenu, Otto prodaje oko tri miliona proizvoda na Internetu, a ne samo nekoliko hiljada koliko je bilo u katalogu. Zbog prestanka izdavanja kataloga niko neće morati da brine za gubitak posla, jer su dizajneri, fotografi i drugi radnici potrebni za sajt Otto.de. Osim toga, reklamni štampani materijali nisu potpuno mrtvi. I dalje će se se početkom svake sezone štampati posebni katalozi o određenim temama kao što su vrt ili tehnologija ili modni katalozi. Međutim, to su prilično male brošure u poređenju sa glavnim katalogom.
Facebook Twitter Print