Život i umjetnost
Emina Husedžinović- Ibrahimović obilježila dvije decenije na bh. modnoj sceni
25.11.2018 07:10 | Indikator.ba
Emina Husedžinović-Ibrahimović obilježila je dvije decenije na bh. modnoj sceni modnom revijom koja je održana u sarajevskom hotelu Novotel.
Mnogobrojni posjetitelji su bili u prilici vidjeti više od pedeset kreacija, a ovaj put i nekoliko muških.

U sklopu modne revije održana je i aukcija na kojoj su se našle i dvije haljine napravljene od materijala koje su iscrtale djevojčice, učesnice projekta "Love" (radi se o projektu kojeg je organiziralo Udruženje Urban-Etno, a cilj je borba protiv svih oblika zlostavljanja), dres reprezentativca Edina Džeke, te reket našeg najboljeg tenisera, Damira Džumhura. Sva prikupljena sredstva od prodaje bit će donirana "Sigurnoj kući" u Sarajevu, skloništu za žene i djecu žrtvava nasilja u porodici.

Emina je završila Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu, smjer Projektiranje i dizajn tekstila i odjeće, a diplomirala na aspektima "Kaputi i haljine u visokoj modi". Nostrifikaciju diplome dobila je na Univerzitetu u Manchesteru, a 2011. na istom Fakultetu u Zagrebu zvanje magistre. Tokom dvadeset godina rada bavila se kostimografijom, radila mnoge modne revije, pratila izbore ljepote, učestvovala na modnim takmičenjima odakle se vraćala s nagradama…
Stalni rad i edukacija su njen životni moto. Ostala je dosljedna svom obrazovanju i struci. Oduvijek se trudila da bude najbolja u svom poslu i uspijevala je. Tokom dvadeset godina rada nailazila je i na vrlo teške momente jer je ponekad bilo teško održati kontinuitet i kvalitet, no to je nikad nije pokolebalo.

Kako bi svoje znanje nesebično prenijela mlađim generacijama, te učinila da trag koji ostavlja na modnoj sceni traje duže, Emina je sa historičarkom umjetnosti Lejlom Bušatlić osnovala školu modnog dizajna Urban-Etno koja osposobljava mlade talente da se profesionalno bave modom. Polaznici ove škole proučavaju modu, stil, modni žanr, te modni projekt.
Facebook Twitter Print