Menadžment
Najbolji poslovni potez: Tuzlanska Solana "izmakla" strancima
29.11.2018 06:48 | Indikator.ba
Tešanjska AS Grupa zvanično je preuzela 51 posto vlasništva Solane Tuzla čime je ova za privredu BiH značajna kompanija, zasnovana na eksploataciji jednog od izuzetno važnih prirodnog resursa, dobila pouzdanog strateškog partnera.

Ova domaća akvizicija izvedena je putem berze i u pravom trenutku. Naime moglo se dogoditi da u skoroj budućnosti Solanu kupi i strani investitor što bi, moguće je, u budućnosti moglo proizvesti negativne posljedice po bh. ekonomiju. Upravo to su razlozi zbog kojih se poslovni portal Indikator.ba opredijelio da ovu akviziciju proglasi najboljim poslovnim potezom u oktobru i nominuje je za priznanje u okviru ovogodišnjeg projekta izbora najboljih menadžerskih odluka.

U najužem izboru za najbolji potez u oktobru bila je i firma KV specijalizirana za proizvodnju softvera i hardverskih komponenti u oktobru je najavila izgradnju objekta u kojem će biti zaposleno 100 mladih stručnjaka.
Objekat sa oko 2.500 kvadratnih metara prostora biće lociran u krugu nekadašnje vojne kasarne u Istočnom Sarajevu. Opština Istočno Novo Sarajevo ekspeditivno je donijela odluku o prodaji zemljišta budućem investitoru imajući u vidu značaj takvog ulaganja i činjenicu da na njenom području djeluju četiri fakulteta što je šansa za zapošljavanje onih koji završe studij.

Najbolji poslovni potez u regiji napravio je hrvatski hotelijer Valamar Riviera preuzevši luksuzni hotel "Petersbuhel" u Obertauernu, jednom od većih skijaških centara u austrijskim Alpama. Definitivno preuzimanje uspješno je obavljeno tokom desetog mjeseca ove godine. Kupac a ni prodavač Matthias Aichmann nisu saopštili vrijednost ove akvizicije. Valamar Riviera u svom sastavu ima 30 hotela i odmarališta i 15 kampova u pet atraktivnih destinacija duž jadranske obale. Kupnjom hotela "Petersbuhel" Valamar je promovisao svoje poslovne ambicije u zimskom turizmu.

Oktobarski lider u rangiranju najboljih poslovnih poteza u Evropi po ocjeni analitičara portala Indikator.ba je njemački industrijski konglomerat Siemens koji se vraća svojim korijenima najavom da će do 2030. godine u razvoj tehnološkog parka u industrijskoj zoni u Berlinu uložiti 600 miliona eura.

Kompanija namjerava izgraditi novi Siemensstadt u berlinskoj četvrti u kojoj je njezina prethodnica krajem 19. stoljeća izgradila svoje tvornice. Cilj je novog projekta u Spandauu, koji će se prostirati na površini od 70 hektara, pretvoriti veliku industrijsku zonu u modernu urbanu četvrt budućnosti kako bi se poticale inovacije i suradnja znanosti i kompanija.
U sklopu projekta na Siemensovom će zemljištu u Spandauu do kraja 2030. godine biti izgrađen tehnološki park i poduzetnički inkubator.

Američki softverski div Apple Inc kupio je inovativnu tvrtku za muzičku analitiku Asaii kako bi poboljšao preporuke korisnicima muzičkog sadržaja. Apple će ovu transakciju platiti nešto manje od 100 miliona dolara. Asaii bi mogao pomoći Appleu da uspješnije konkuriše Spotify Technologyju kroz direktnu saradnju s manjim diskografskim kućama i umjetnicima. Indikator.ba ovo smatra najboljim poslovnim potezom u svijetu u oktobru tekuće godine.

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print