Kompanije i tržišta
Hyundai želi graditi fabriku u Varaždinu
5.12.2018 16:02 | Indikator.ba
Jedan od vodećih proizvođača automobila u svijetu, južnokorejski Hyundai, razmatra mogućnost pokretanja proizvodnje u Hrvatskoj.

To je informacija koja je Jutarnjem listu potvrđena iz vladinih krugova, u kojima kažu da južnokorejski automobilski div pokazuje interes za ulaganjima u Hrvatsku i analizira mogućnost investiranja. Razgovori o tome, kažu upućeni, vode se već dva mjeseca.

Hyundai bi kao lokaciju najvjerovatnije odabrao područje Varaždina, na kojem već postoje kompanije koje rade za automobilsku industriju, te bi proizvodio gotov proizvod – automobile, a ne samo dijelove.

Ako se južnokorejski automobilski div zaista odluči na takvu investiciju, ona bi za Hrvatsku bila od velikog značaja jer bi otvorila veliki broj novih radnih mjesta, dodatno pospješila izvoz, a zemlju bolje pozicionirala na investicionoj mapi.

Privlačenje automobilske industrije u Hrvatsku jedan je od ciljeva Vlade. Pojedine kompanije u Hrvatskoj već proizvode dijelove za svjetsku autoindustriju, a Hrvatska ima i proizvodnju električnih automobila.

Prema zvaničnim podacima, hrvatska autoindustrija zapošljava 2.861 radnika, a prosječna bruto plata je 1.073 eura. Riječ je o izvozno orijentisanoj industrijskoj grani, čiji je udio u hrvatskom izvozu 4,7 odsto.
Facebook Twitter Print