Politika i društvo
Bekrić: Tužit ćemo Hrvatsku zbog imovine bh. firmi
6.12.2018 07:57 | Indikator.ba
Nakon višemjesečnih bezuspješnih apela prema nadležnim ministarstvima i Vijeću ministara BiH, direktor Agencije za privatizaciju FBiH Amer Bekrić odlučio je angažovati advokata koji će pokrenuti ocjenu ustavnosti Zakona o raspolaganju državnom imovinom u Republici Hrvatskoj.

Agencija nema pravo baviti se vanjskom politikom, no itekako ima pravo zaštiti imovinu kompanija iz BiH, naglasio je direktor Bekrić za N1.

"Ja ću sutra biti u Zagrebu na razgovoru s našim advokatom da vidimo modalitete, da pokrenemo zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona i uredbe i da razgovaramo o tužbama koje ćemo sigurno pokrenuti vezano za četiri objekta koje su u nadležnosti ove Agencije. Također, ja sam ostvario neke kontakte sa organima u Republici Srbiji. Želja nam je da ostvarimo saradnju budući da je pet njihovih objekata obuhvaćeno javnim oglasom. Da vidimo što će oni činiti, da im kažemo šta ćemo mi činiti. Ja sam otvoren za svaki vid saradnje", poručio je Bekrić.

Ukupno 15 objekata turističke namjene nalazi se u oglasu koji je početkom novembra raspisalo Ministarstvo državne imovine Republike Hrvatske pozivajući zainteresirane da dostave ponude za zakup i to na rok od 30 godina. Deset objekata je u vlasništvu kompanija iz BiH, četiri su bile predmet prodaje putem federalne Agencije za privatizaciju, no svejedno su ponuđeni u zakup, nakon čega su potencijalni investitori odustali, podsjeća N1.
Facebook Twitter Print