Ekonomija
Idealan trenutak za kupovinu: Pale cijene luksuznih nekretnina u Dubaiju
7.12.2018 07:42 | Indikator.ba
U Dubaiju je u trećem kvartalu ove godine prodato manje luksuznih nekretnina. Prodaja još neizgrađenih stanova bi mogla da ublaži ovaj razvoj u budućnosti.

U odnosu na prethodni kvartal, udio je pao u 14 regiona superluksuzne prijestonice za 13,9 posto, na 8,7 milijardi AED, što odgovara oko 2,09 milijardi eura, objavila je nedavno nekretninska kuća LUXHABITAT iz Dubajia. Ovaj razvoj se može pripisati zagušenoj ekonomiji u Dubaiju.

Međutim, u trećem kvartalu došlo je i do pada cijena nekretnina - kako za vile, tako i za gradske kuće i stanove. U poređenju sa prethodnom godinom, cijene su opale za 3,4 odsto. Samo na plaži Jumeirah zabilježeno je povećanje. "Prosječan pad cijena kuća za kvartal odgovara trendovima koje smo vidjeli u izvještaju o tržištu za pravi kvartal", rekao je Haider Ali Khan, šef nekretninske web stranice Bayut.com, sa sjedištem u Dubaiju.

"Definitivno i dalje ima kupaca i stanara na tržištu, ali skromni padovi cijena ukazuju na moguću dostignutu najnižu tačku širom Emirata."

Najzastuplji pad zakupnina zabilježen je u Deira i International City-u, prema najnovijim podacima Bayuta. Ovdje su zakupnine za dvosobne stanove čak pale za 8,3 posto. Iznajmljivanje u Al Nadi, Dubai Sports City i Jumeirah Lakes Towers, međutim, ostalo je relativno stabilno.

Najpopularnije područje prema Bayutu još uvijek je Dubai Marina. Tu je prosječna cijena najma studija iznosila 55.000 AED (oko 13,212 eura), jednosobni stan košta 81.000 AED (oko 19.500 eura) a dvosoban stan 120.000 AED (oko 28,828 eura). Takođe, u pogledu prodaje Dubai Marina ostala je veoma popularna, i tu su cijene bile relativno stabilne.

Novi projekti, kao što je off-Plan nekretnine (one koje se prodaju prije nego što su izgrađene), kao i one koje još nisu planirane mogu Dubai ponovo učiniti atraktivnim. Nadu podgrijavaju projekti Port of la Mer ili Madinat Jumeirah Living.

"Postoji ogromna potražnja za stanovanjem u ovim projektima. Ovi projekti imaju i relativno nisku cijenu i mogu imati veliki uspjeh", rekla je Brigitte Tenbergen, zamjenica direktora LUXHABITAT-a.

I Haider Ali Khan, usred smanjene prodaje na domaćem tržištu, takođe napominje da je "vrijeme savršeno za investirati i postati vlasnik kuće, ili preći na veće nekretnine za iznajmljivanje u Dubaiju i imati koristi od trenutno nestabilnih cijena na tržištu".
Facebook Twitter Print