Život i umjetnost
Stara ljubav ne blijedi: Milioni dojče maraka i dalje su u opticaju
10.12.2018 07:00 | Indikator.ba
Miševi, psi i zub vremena nagrizaju staru dojče marku. Tek nešto manje od 17 godina od uvođenja eura, pfeninzi vrijedni milijarde još uvijek su u opticaju - ali u nekim slučajevima teško oštećeni.

Tako su u kutiji otkrivenoj u potkrovlju jedne kuće, prema podacima njemačke federalne banke, nađeni isječci novčanica u ukupnoj vrijednosti od oko 50.000 maraka. Miševi su grizli novčanice kako bi od njih napravili gnijezdo.

Ipak, novac ne gubi vrijednost.
"Štaviše, zamjena pocijepanih dojče marki je moguća ako je na raspolaganju više od 50 posto novčanice, i za to Bundesbanka ne naplaćuje naknadu", objašnjava predsjedavajući Bundesbanke Johannes Beermann.

Krajem novembra marke i pfenizi koji još nisu vraćeni ukupno su iznosili 12,55 milijardi maraka. Od toga 5,88 milijardi maraka je u novčanicama, a 6,67 milijardi maraka u kovanicama. Što se tiče količine, ovo odgovara približno 166 miliona novčanica i više od 23 milijarde novčića.

Prema iskustvu Federalne banke, svake godine se u Bundesbanku vraćaju stare novčanice i kovani novac vrijedan od 70 do 100 miliona maraka. Nijemci su razmijenili najveći dio novca za uvođenje eura početkom 2002. godine. U Bundesbanci, dojče marke se mogu zamijeniti na neodređeno vrijeme u eure. Međutim, to nije slučaj u svim zemljama zone zajedničke valute.
Facebook Twitter Print