Kompanije i tržišta
Hamović: Izuzetno povoljan kraj godine za RiTE Stanari
15.12.2018 05:29 | Indikator.ba
Vlasnik komanije "EFT grupa" Vuk Hamović istakao je da je kraj poslovne godine izuzetno povoljan za ovu kompaniju, a posebno za Rudnik i termoelektranu "Stanari", koji rade bez problema i sa rezultatima iznad očekivanih.
"Nadam se da su i naši radnici zadovoljni. Plate su iz iznad prosjeka i republičkih i granskih, država ubire poreze, a mi smo zadovoljni profitom", rekao je Hamović novinarima prije svečanosti nagrađivanja najuspješnijih radnika ove kompanije povodom postizanja izvanrednih rezultata u ovoj godini.

On je naveo da je godišnja proizvodnja stanarske termoelektrane oko dva miliona megavat časova, što je i plan za narednu poslovnu godinu.

Hamović kaže da su konstantna nova ulaganja u termoelektranu, godišnje se odrade dva remonta, što iziskuje i nove investicije.

"Nezavisno od Stanara mi planiramo naredne godine početak gradnje hidroelektrane u blizini Kalinovika. Investicija je započeta prije nekoliko godina, znatno je manja od stanarske i sa proizvodnjom od 35 megavata, a nju će biti uloženo 75.000.000 evra", naveo je Hamović.

Tehnički direktor Rudnika "Stanari" Stevan Lončar kaže da je zadovoljan po pitanju iskorištenosti opreme i eksploatacionih uslova, te ostvarenih rezultata i istakao da je otkopano oko 11 miliona metara kubnih otkrivke.

Lončar je naveo da je ostvarena proizvodnja od dva miliona megavat časova električne energije, da su isporučili 2,5 miliona tona uglja, od čega su 300.000 tona isporučili drugim potrošačima, a 2,2 miliona tona je isporučeno za potrebe termolektrane u Stanarima.

On kaže da je 70 odsto proizvedene struje unaprijed prodato kupcu iz Švajcarske.

"Ukupan broj zaposlenih je 850, sa ukupno prosečno isplaćenim primanjima po zaposlenom od oko 1.500 KM mesečno", naveo je Lončar.

Ppreduzeće pod nazivom "EFT - Rudnik i Termoelektrana Stanari" posluje od januara 2008. godine, izvijestio je ATV.
Facebook Twitter Print