Menadžment
Boris Vujčić proglašen najboljim evropskim i svjetskim guvernerom u 2018.
4.1.2019 07:08 | Indikator.ba
Ugledni mjesečnik The Banker dodijelio je guverneru Hrvatske narodne banke (HNB) Borisu Vujčiću dva priznanja za 2018. godinu – za najboljega evropskog guvernera i najboljeg centralnog bankara u globalnim razmjerima, priopćeno je iz HNB-a.
Časopis The Banker, dio grupe Financial Times koji od 1926. godine prati finansijska kretanja u svijetu, u svojem janaurskom broju objavio je izbor najboljeg regionalnog guvernera i guvernera godine u svijetu, na temelju ocjena uredništva i istraživanja provedenog među bankarima i ekonomskim analitičarima.
Priznanje časopisa The Banker rukovodi se kriterijem da su dobitnici zaslužni za “stimuliranje rasta i stabiliziranje ekonomija u kojima djeluju”. Nagrada se dodjeljuje globalno, ali i regionalno – za Evropu, Sjevernu i Južnu Ameriku, Bliski istok, Aziju-Pacifik i Afriku.
Istovremeno priznanje časopisa The Banker dobio je i bivši guverner HNB-a, Željko Rohatinski za 2008. godinu.
U članku koji je The Banker objavio u povodu nagrade guverneru Hrvatske narodne banke, ističe se svestranost Borisa Vujčića, prenosi HRT.
"Sedam je godina do ulaska Hrvatske u EU 2013. bio zamjenik glavnog pregovarača tokom uspješne kandidature te zemlje za pridruživanje Evropskoj uniji. U istom razdoblju bio je zamjenik guvernera Hrvatske narodne banke, a od 2012. godine i guverner. U posljednje vrijeme usklađuje upravljanje centralnom bankom i razvoj hrvatske strategije za pridruživanje eurozoni s predsjedanjem upravljačkim odborom Bečke inicijative", piše The Banker.
U obrazloženju se podsjeća i da je Bečka inicijativa, manje poznata izvan regije, pokrenuta 2009. na vrhuncu globalne finansijske krize s ciljem osiguravanja finansijske stabilnosti ekonomija s tržištima u nastajanju u srednjoj i istočnoj Evropi.
"Od ožujka 2018. neprihodonosni krediti sedamnaest zemalja Inicijative pali su na 38,3 milijarde eura ili 4,2 posto ukupnih kredita, odnosno na nivo ‘na kojem ih više ne smatramo prijetnjom", izjavio je Vujčić za taj časopis.

The Banker navodi i ulogu HNB-a u čuvanju hrvatske finansijske stabilnosti odnosno bankovne stabilnosti u krizi Agrokora, zbog koje je HNB i pet godina prije izbijanja krize počela sprečavati pretjeranu izloženost banaka tom preduzeću.
Časopis također ističe i javno zalaganje Vujčića za strukturne reforme, psoebno obrazovanja, radi kreiranja kompetencija za tržište na kojem će dominirati inovacije i tehnološki napredak, kao i za pametnu imigracijsku politiku kao jednu od mjera za rješavanje problema nedostatka radne snage u Hrvatskoj.

"Iznimno sam počašćen; veliko je to priznanje za Hrvatsku narodnu banku i mene osobno. Ova nas nagrada dodatno motivira da nastavimo raditi na našim ciljevima – stabilnosti cijena i tečaja, kako bi svaki građanin RH sa sigurnošću znao da ono što posjeduje ili će tek zaraditi neće izgubiti vrijednost. Mislimo i na hrvatske tvrtke i sigurnost njihovog financijskog poslovanja i mogućnosti financiranja. Nastavit ćemo nadzirati banke u cilju održavanja financijske stabilnosti, kao i unaprjeđivati prava potrošača i njihovu informiranost", kazao je Vujčić u povodu dobivanja nagrade časopisa The Banker.
Facebook Twitter Print