Ekonomija
Imigranti inspirišu inovacije "Made in Germany"
5.1.2019 08:03 | Indikator.ba
"Made in Germany" označava inovativnost i kvalitet širom svijeta. Posljednjih godina broj njemačkih patenata se ponovo značajno povećao. To je uglavnom zbog stranih državljana ili djece migranata.

Gotovo svaki deseti patent dolazi od izumitelja s nenjemačkim korijenima, izvještava "Handelsblatt", pozivajući se na istraživanje Instituta njemačkog biznisa (IW). Prema ovom istraživanju, u 2016. godini podneseno je 4,3 odsto više patenata nego 2005. godine. Međutim, plus je gotovo isključivo zbog izumitelja iz drugih jezičkih područja ili njihove djece: njihove prijave za patente povećane su za 65 posto. Nasuprot tome, patenti iz njemačkog govornog područja povećali su se samo za jedan posto.

U osnovi, studija pokazuje da izumitelji iz zemalja istočne i jugoistočne Evrope daju najveći doprinos patentnim prijavama svih migranata. Na drugom mjestu su oni iz arapsko-turskog regiona, a slijede ih oni iz južne Evrope i Latinske Amerike.

Međutim, izumitelji iz azijskog govornog svijeta su najdinamičniji: gotovo su udvostručili broj prijava sa potpunim patentom sa 175 u 2005. na 348 u 2016. godini.

IW je istraživao sastav pronalazača uz pomoć nove baze podataka prvog imena. Tako su izumitelji bili raspoređeni na različita jezička područja. Međutim, pošto su uobičajena imena kao što su Michael ili Thomas dodijeljena Nijemcima, iako se koriste i u drugim zemljama, visok postotak migranata koji se registriraju za patente je neizbježno "samo donja granica", piše Handelsblatt. Njihov stvarni doprinos je stoga još veći. (Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print