Politika i društvo
Cyber napad na hotele Marriott: Hakeri opljačkali milione brojeva pasoša
6.1.2019 07:22 | Indikator.ba
Među podacima stotina miliona gostiju koje su hakeri ukrali u novembarskom napadu na hotele Marriott nalaze se i oni koji mogu biti veoma dragocijeni, posebno za tajne službe.

Ogromni hakerski napad na hotele "Starwood" grupe Marriott u novembru prošle godine odnio je više od pet miliona nešifrovanih brojeva pasoša. U šifrovanom obliku, kriminalci su takođe dobili u ruke oko 20 miliona brojeva, navodi korporacija.

Ukradeni podaci mogu biti od značaja za obavještajne agencije, na primjer iz Kine, piše Wall Street Journal, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike. Mogu se pratiti putovanja vladinih zvaničnika i poslovnih ljudi.

Istovremeno, kompanija je korigovala ukupan broj pogođenih. U početku, Marriott je govorio do 500 miliona gostiju hotela. Sada se govori o maksimalno 383 miliona podataka o gostima. Pošto postoji više od jednog unosa za neke ljude, navodi se da se broj pogođenih ljudi trenutno ne može kvantificirati.

Hakeri su takođe uhvatili šifrovane informacije o 8,6 miliona platnih kartica, priznaje hotelski lanac. Međutim, Marriott nema dokaza da su napadači uspjeli da dešifruju fajlove sa informacijama, dodaje se.

Neovlašćeni pristup bazi podataka Starwooda postoji od 2014. godine, objavio je Marriott u novembru.
Marriott je kupio Starwood 2016. godine za 13,6 milijardi dolara - očigledno sa ranjivim IT sistemom koji je sada suspendovan.
Facebook Twitter Print