Komentari i analize
Na bh. trgovinski bilans uticat će hlađenje ekonomija u EU i Njemačkoj
7.1.2019 06:42 | Indikator.ba
Vanjskotrgovinska razmjena Bosne i Hercegovine neminovno će osjetiti uticaj usporavanja ekonomija Evropske unije i našeg najznačajnijeg trgovinskog partnera Njemačke, izvještava Indikator.ba.

Sveobuhvatni podaci Eurostata potvrdili su da je rast u eurozoni u trećem kvartalu 2018. od 0,2 posto najsporiji od prvog kvartala 2013. godine, te se očekuje umjereni ekonomski rast nakon snažnog oporavka u 2017. godini. Slično je i sa cijelom Evropskom unijom, s tim da ona za razliku od eurozone ima veći ekonomski rast.
Raspoloženje u njemačkoj ekonomiji pogoršalo se u posljednja četiri mjeseca, prema indeksu minhenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo. Kompanije su manje zadovoljne trenutnom situacijom, a očekivanja u pogledu buduće situacije su još gora.
Njemačka ekonomija će se, prema predviđanjima Instituta, ohladiti ove godine, ali neće ući u recesiju, te su pronoze rasta snižene sa 1,9 odsto na 1,1 odsto. To je manje nego 2018. kada je rast iznosio 1,5 odsto i pretprošle godine kada je bio 2,2 odsto.

Bosna i Hercegovina sa zemljama Evropske unije ostvaruje gotovo tri četvrtine svoje ukupne ekonomske razmjene, a glavni naš vanjskotrgovinski partner je Njemačka. Osim nje najznačajniji partneri su nam Hrvatska, Italija i Srbija.

Trenutni podaci ne pokazuju na značajnije posustajanje vanjskotrgovinske razmjene. Kumulativno bilježimo za 11 mjeseci 2018. godine dobar bilans sa Evropskom unijom, ali i sa Njemačkom kao najvećim trgovinskim partnerom. Ipak, novembarski pad izvoza i uvoza možda je nagovještaj trenda smanjenja obima razmjene.

Prema podacima Agencije za staistiku BiH, ukupan bosanskohercegovački izvoz u Njemačku za 11 mjeseci 2018. iznosio je 1,62 milijarde KM, što predstavlja povećanje od 10,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
Istovremeno, uvoz iz Njemačke imao je vrijednost od 2,10 mlrd KM i bilježi povećanje od 9,2 odsto. BiH sa Njemčkom bilježi pokrivenost uvoza izvozom od 77,1 posto.

Međutim, u novembru bh. izvoz u Njemačku imao je pad od 1,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, a uvoz je također u negativnom trendu od 4,6 odsto.

Izvoz u zemlje EU je iznosio 8,07 mlrd KM, što je za 11,1 % više nego u istom razdoblju 2017. godine, dok je uvoz iznosio 10,70 mlrd KM, što je za
5,7 % više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. BiH je sa Evropskom unijom dostigla pokrivenost uvoza izvozom od 75,4 %.

U novembru u bh. izvozu u zemlju EU dogodio se pad od 1,2 posto u odnosu na oktobar, a u uvozu pad je iznosio 7,8 posto.
U prethodna tri mjeseca izvoz je konstantno bio u pozitivnom teritoriju, dok je uvoz takođe bio pozitivan s izuzetkom septembra kada je imao pad od 0,5 posto.
Facebook Twitter Print