Kompanije i tržišta
Propala prodaja 12 borbenih izraelskih aviona Hrvatskoj
11.1.2019 06:14 | Indikator.ba
Nakon sastanka izraelske delagacije s predstavnicima Ministarstva odbrane Republike Hrvatske (MORH) izviješteno je kako se raskida dogovor o kupnji eskadrile od 12 borbenih aviona od Izraela.

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević na konferenciji za medije, nakon sastanka u MORH-u koji je trajao cijelo popodne, izvijestio je javnost kako se dogovor raskida te kako nema nikakve financijske štete za Hrvatsku zbog toga.

Krstičević je rekao kako je Izrael službeno izvijestio hrvatsko Ministarstvo obrane da ne može dobiti odobrenje Sjedinjenih Američkih Država za isporuku ugovorenih aviona F-16 Barak Hrvatskoj.
Hrvatski ministar je poručio da je njegovo Ministarstvo i dalje otvoreno za saradnju i razvoj odnosa s Ministarstvom obrane "partnerske države Izrael".
Generalni direktor izraelskog ministarstva Udi Adam kazao je kako Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod niti može biti odgovorna za njega.
Adam je izvijestio kako ni Izrael ni Hrvatska nisu mogli utjecati na postupak odobravanja prijenosa američke tehnologije trećoj strani, zbog čega je isporuka i poništena.
U martu, članica NATO-a Hrvatska se složila da kupi 12 F-16 od Izraela kako bi zamijenila svoju staru flotu ruskih aviona tipa MiG-21.
Ugovor je trebao biti vrijedan 500 miliona dolara, a Hrvatska bi platila avione u 10 jednakih godišnjih rata.
Facebook Twitter Print