Politika i društvo
Osigurano 3,9 milijardi eura za Transjadranski gasovod
11.1.2019 16:10 | Indikator.ba
Konzorcij Transjadranskog gasovoda (TAP) osigurao je sredstava za finansiranje izgradnje plinovoda u iznosu od 3,9 milijardi eura (4,5 milijardi dolara) od javnih i privatnih zajmodavaca, saopćila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u petak.

"EBRD je dio ovog konzorcija s kreditom od 1 milijarde eura, koji je sindiciran grupi od 16 komercijalnih banaka sa 500 miliona eura koji su osigurani na vlastitom računu banke", navodi se u priopćenju banke.

"TAP će postaviti temelje za integrirano tržište plina u jugoistočnoj Europi i unaprijediti strateški položaj regije kao energetskog čvorišta", rekla je Nandita Parshad, direktorica za održivu infrastrukturu.
EBRD je saopštio da takođe pruža podršku razvoju institucija i propisa na albanskom tržištu gasa kroz tehničku saradnju kako bi podržao pravni i regulatorni kapacitet novog operatora prenosnih sistema prirodnog gasa za Albaniju, Albgaz.

Plinovod dužine 878 kilometara prenosiće prirodni gas iz polja Shah Deniz II u Azerbejdžanu u Evropu. Počeće na grčkoj granici s Turskom, preko Albanije i nakon prolaska kroz Jadransko more, doći na obalu u južnoj Italiji. On predstavlja konačni segment Južnog gasnog koridora i pravac snabdijevanja za transport gasa iz Kaspijskog mora u Evropu.

"Kao banka EU, Evropska investiciona banka prepoznala je značajan doprinos poboljšanju sigurnosti snabdijevanja energijom u Europi, što će Transjaddranski plinovod donijeti i osigurala 700 miliona eura za ovaj, najveći energetski projekt u Europi, koji se trenutno gradi", kazao je Andrew McDowell, potpredsjednik EIB-a zadužen za energiju, u odvojenoj izjavi TAP-a.

Na polaznoj tački u Turskoj, TAP će se povezati sa Transanatolskim plinovodom (TANAP) za koji je EBRD odobrio kredit u iznosu od 500 miliona dolara u 2017. Na kraju u Italiji, TAP će se povezati sa italijanskom mrežom prirodnog gasa i odatle prema evropskim mrežama.

Sa početnim godišnjim kapacitetom od 10 milijardi kubnih metara - što je ekvivalentno potrošnji energije od oko sedam miliona domaćinstava u Evropi - cjevovod će dati značajan doprinos diverzifikaciji energetskog snabdijevanja Evrope, ukazala je EBRD.
Prva isporuka gasa očekuje se 2020. godine.
"To će takođe učiniti snabdijevanje potrošača energijom pouzdanijim i postići značajna smanjenja CO2 tako što će ponuditi alternativu energentima koji više zagađuju okoliš, podržavajući tranziciju prema niskougljičnim ekonomijama u skladu s novom strategijom energetskog sektora EBRD-a", navodi banka.
Facebook Twitter Print