Život i umjetnost
Šetnja dubrovačkim zidinama od januara košta više od 50 KM
19.1.2019 09:02 | Indikator.ba
Pogled s dubrovačkih zidina na dubrovačke krovove i pučinu je jedinstven, a 'opaljeni' selfie neprocjenjiva je životna uspomena. Ipak, nešto se plaća. Od januara, ulaznica za šetnju gotovo dvije hiljade metara dugim zidinama je 200 kuna (oko 52,6 KM), 50 kuna skuplja nego u decembru.

Skuplja je i od razgledavanja Badalinga, turistički najpopularnijeg dijela Kineskog zida. Naime, prema dostupnim podacima cijena ulaznice za Badaling, je oko 40 kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Neke turističke agencije, koje organiziraju putovanje u Kinu, nude posjete Velikom kineskom zidu i za 50 američkih dolara, ali tad u cijenu uključe i ručak, lokalnog vodič i prijevoz.

– Cijena od 150 kuna vrijedila je za 2017./2018., a rekli smo da će 2019./2020. biti 200. Povećanje od 12,5 kuna za svaku od četiri godine nije drastično, gotovo da prati inflaciju – komentira Niko Kapetanić, predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine, koje upravlja dubrovačkim i stonskim zidinama.

– Akropola u Atini je skuplja, drugi su možda jeftiniji, ali tu smo negdje. Jeftini nismo, ali ne stršimo – kaže Kapetanić, pa upire prstom u žičaru i pita se, kako niko ne propitkuje cijenu koju je privatnik postavio za uspon do Srđa i natrag.

Cijena žičare za odraslu osobu je 150 kuna.

Ulaznica na zidine ovim se izjednačila s cijenom jednodnevne Dubrovačke kartice, a ona uključuje ulaz u šest gradskih muzeja, dvije galerije i zidine, javni prijevoz Libertasovim autobusima u gradskoj zoni čitav dan, ali i posebne pogodnosti i popuste.

Radi poređenje, ulaznice u Vatikanske muzeje, Louvre ili u crkvu Sagrada Familia, u Barceloni, su 17 eura, dakle manje od 130 kuna, u istanbulski Top Kapi ili Aja Sofiju je oko 70 kuna, Duždevu palaču u Veneciji 20 eura. U Toledu, ulaz za više znamenitosti, nešto poput 'DU Card', je 20 eura, uključujući sve muzeje, El Grecovu kuću, crkve, sinagoge, itd, izvijestila je Slobodna Dalmacija. (Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print