Život i umjetnost
Svemirska moda: Richard Branson naručio izradu odijela za astroturiste
28.1.2019 17:12 | Indikator.ba
Američka kompanija koja proizvodi sportsku odjeću, Under Armour, najavila je partnerstvo s Virgin Galacticom za koji bi trebala raditi odijela za turistička putovanja u svemir.
Nosit će ih kapetan kao i više od 700 putnika koji su se prijavili za let za koji ih karta stoji 250 hiljada dolara.

NASA-ina letjelica uhvatila fotografiju neobične 'plave' dine na crvenom planetu
Branson svoje buduće svemirske putnike zove astronautima, a u partnerstvu s Under Armour stvara svemirsku modu. Cijela uniforma sastojat će se od jednodijelnog letećeg odijela, te cipela i jakne koji se mogu nositi za vrijeme misije, ali i nakon nje, kao modni izričaj. Piloti će imati posebne uniforme, a njihov dizajn bit će objavljen za nekoliko tjedana.

Virgin Galactic u vlasništvu Richarda Bransona priprema za ovo ljeto turistička suborbitalna svemirska putovanja, na 50 milja iznad Zemljine površine, sa svojom letjelicom SpaceShipTwo. U decembru je, kako piše Washington Post, a prenosi Novac.hr, letjelica obavila prvi testni let na toj ruti.
"Ako već idete u svemir, morate izgledati dobro, osjećati se dobro i doživjeti iskustvo života", poručio je Branson.
Za Under Armour ta svemirska odijela predstavljaju inovativni izazov zbog materijala i proizvodnih tehnika.

Svemirska odjeća mora putnicima omogućiti da se osjećaju ugodno dok se suočavaju s pritiskom. Moraju osigurati i slobodu kretanja dok putnici plutaju po kabini, a mora biti i otporno na vatru, ako se dogodi požar, te zadržati toplinu tijela jer je u svemiru hladno.

Sljedeći testni let Virgin Galactic planira u februaru.
Facebook Twitter Print