Ekonomija
BiH izvezla naoružanje vrijedno 205 miliona KM
29.1.2019 11:39 | Indikator.ba
Namjenska proizvodnja BiH čeliči svoju poziciju na inostranim tržištima, čemu svjedoči i podatak da smo prošle godine izvezli oružje, municiju i slične proizvode ukupne vrijednosti oko 205 miliona maraka.

"To je za 5,7 odsto više nego u godini ranije, kada je izvoz iznosio oko 193,9 miliona KM", rekli su za “Nezavisne” u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Spisak zemalja, u koje su naši oružje i municija odlazili, prilično je šarolik. Tako se najviše izvozilo u Saudijsku Arabiju, i to u vrijednosti od 75 miliona KM, a zatim u Tursku – 29,5 miliona KM. Slijede Egipat (24,27 miliona KM), Avganistan (23 miliona KM) te SAD (16 miliona KM).

"U prekomilionskim vrijednostima izvozilo se i u Bugarsku, Hrvatsku, Srbiju, Njemačku, Rumuniju, Maroko, Moldaviju, Švajcarsku, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate i Namibiju", potvrdili su za “Nezavisne” u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Najviše je tokom prošle godine izvezeno municije, u koju spada 94 odsto od ukupnog izvoza, odnosno vrijednost veća od 192 miliona KM, dok se u kategoriji oružja najviše izvoze dijelovi za vojno oružje u iznosu od osam miliona KM.

Uvoz proizvoda namjenske industrije u BiH je u prošloj godini zabilježio pad od 13,26 odsto, i iznosio je svega 12,47 miliona KM.

“Top tri uvozne zemlje su Srbija (2,5 miliona KM), Italija (1,6 miliona KM) te Hrvatska (1,1 milion KM), dok je uvoz s ostalih tržišta zabilježio vrijednosti ispod milion KM”, navode iz Spoljnotrgovinske komore BiH. (Nezavisne)

Kretanja u spoljnotrgovinskoj razmjeni naoružanja u 2018.
Izvoz +5,7%

Uvoz -13,26%

(Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH)

DRŽAVE U KOJE SMO IZVOZILI:

Saudijska Arabija Turska Egipat Avganistan SAD Bugarska Hrvatska Srbija Njemačka Rumunija Maroko Moldavija Švajcarska Katar Ujedinjeni Arapski Emirati Namibija
Facebook Twitter Print