Ekonomija
Loša vijest i za BiH: Italija i službeno potonula u recesiju
31.1.2019 13:17 | Indikator.ba
Italijanska privreda je krajem prošle godine prešla u recesiju, pokazuju najnoviji podaci.

U posljednja tri mjeseca 2018. godine, ekonomija se smanjila za 0,2%, nakon pada od 0,1% u trećem kvartalu, objavio je statistički ured Istat. To je ujedno i prvi put poslije 2013. godine da neka zemlja EU toliko potone.

Italijanski premijer Giuseppe Conte izjavio je da će se kontrakcija vjerovatno nastaviti i u 2019. godini.

U međuvremenu, ekonomski rast u 19-članoj eurozoni i dalje bilježi pad.
Rast u eurozoni ostaje na 0,2% u posljednjem kvartalu 2018. godine, kao iu prethodnom kvartalu i u skladu je sa očekivanjima analitičara.

Podaci koje je objavila agencija Eurostat pokazali su da je u 28-članoj EU u cjelini rast u četvrtom kvartalu iznosio 0,3%.

Italijanski ured za statistiku saopćio je da su poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo i industrija doprinijeli ekonomskom padu, dok porast neto izvoza nije uspio ublažiti te padove.

Italijanska koaliciona vlada bila je prisiljena prošlog mjeseca revidirati svoj ekspanzivni budžet za 2019. godinu, nakon što je Evropska komisija izrazila zabrinutost zbog uticaja na nivo duga zemlje.

Italija ima najveći državni dug u EU sa više od 2,3 triliona eura (2,6 milijardi dolara). To je ujedno i četvrti najveći državni dug na svijetu.

Dužnički teret zemlje kao postotak godišnje ekonomske aktivnosti je na drugom mjestu u EU, iza Grčke sa 132%.

Italija je treći najvažniji vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, BiH je u prošloj godini izvela robe u Italiju u vrijednosti 1,35 mlrd KM,a uvezla u vrijednosti 2,17 mlrd KM.
Facebook Twitter Print