Politika i društvo
Albanska vlada zatvaranjem kladionica uštedjela 50 miliona dolara građanima
5.2.2019 13:09 | Indikator.ba
Stupanjem na snagu odluke o zatvaranju igara na sreću, sportskih kladionica i kazina, albanska vlada uštedjela je građanima 50 miliona dolara, izjavila je državna ministrica za odnose s parlamentom Elisa Spiropali.

Ona je istakla da je zatvoreno 4.364 objekta u kojima su funkcionisala sportska klađenja, igre na sreću ili kazina. U međuvremenu, u nekim od ovih objekata, tačnije u 2.688, počeli su rad novi mali biznisi.

Prema odluci Vlade, od 1. januara ove godine treba da budu zatvorene sve kladionice i elektronska kazina, kojih je bilo duž glavnih ulica u gradovima Albanije. Kazina će biti dostupna samo u hotelima širom zemlje sa pet zvjezdica koja se nalaze izvan urbanih područja.

Ministar unutrašnjih poslova Sander Leši, prije nego što je zakon stupio na snagu, upozorio je da će svaka od kladionica koja ne bude zatvorena biti tretirana kao parcela marihuane.

Inače, tokom 2017. godine, albanski građani su potrošili više od 130 miliona eura u kazinima, sportskim kladionicama i lutrijama.
Posmatrano po glavi stanovnika, ispada da su u igrama na sreću albanski građani godišnje potrošili 46 eura, što je mnogo veći iznos u poređenju sa zemljama u regionu.
Facebook Twitter Print