Komentari i analize
Mogu li krediti koji se dobiju "za jednu posjetu banci" zadati glavobolju
7.2.2019 05:44 | Indikator.ba
Neke banke u posljednje vrijeme agresivno nude "brze" kredite. Predstavljaju ih kao bezbrižan način da potrošači dobiju novac o kojem ne treba da razmišljaju, pa su tako mediji zasuti raznovrsnim ponudama gotovinskih kredita koji se odobravaju za par minuta, čak i "prije (večernjeg ) Dnevnika" ili "za samo jednu posjetu banci" i sl.
Automatizacija, manje potrebnih dokumenata i niži kreditni standardi omogućili su skraćivanje dugoročnog procesa odobravanja kredita, tako da su se formirali tzv. "brzi krediti". Oni se najčešće odobravaju u manjim iznosima do 50 hiljada KM, izvještava Indikator.ba.
Zbog većeg rizika ovih kredita banke također zahtijevaju relativno više kamatne stope nego kod drugih kredita.
Talas "brzih" kredita došao je u BiH od banki iz zemalja Evropske unije, a u pojedinim zemljama savezi potrošača već su reagovali povodom ovakvih ponuda banka.
U Savezu potrošača Slovenije kažu da brzi krediti donose potrošačima dodatne rizik, jer banke svoju "brzinu" žele prenijeti prvenstveno na potrošača, koji treba brzo i neoprezno odlučiti o zajmu.

"Ljudi se ne bi trebali baviti posljedicama, već razmišljati o boji nove spavaće sobe. Posljedice brzog kredita potiskuju se u drugi plan, iako se takav kredit ne razlikuje od uobičajenog. I ovaj kredit se mora otplatiti, a prezaduženost može biti poražavajuća za pojedinca ili porodicu", upozorava Alina Meško iz Saveza potrošača...

Kompletan tekst pročitajte u PDF publikaciji Indikator.ba Plus br.74, koja je izašla 4. februara
Facebook Twitter Print