Politika i društvo
U pripremi mesa za kebab iz Poljske pronašli salmonelu, ali ne dolazi iz sporne klaonice
7.2.2019 06:34 | Indikator.ba
Uprava Republike Slovenije za bezbjednost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja pronašla je meso zaraženo salmonelom, a koje je uvezeno iz Poljske, ali ne dolazi iz sporne klaonice Elkopol.

Od 14 uzoraka podvrgnutih ispitivanju, dva su bila pozitivna za salmonelu.
Na osnovu rezultata, Agencija za sigurnost hrane zatražila je povlačenje serija mesnih proizvoda od subjekata u poslovanju s hranom u kojima su pronađeni kontroverzni uzorci.

Prvi uzorak je iz pripravka, koji je proizveden u Poljskoj 13. decembra prošle godine u količini od oko 1.000 kilograma isporučenih Sloveniji 18. decembra prošle godine. Proizvođač je poljska kompanija Dunya Doner kebab, a distributer u Sloveniji je Dunya kebab. U vrijeme uzorkovanja 1. februara, još 490 kg ove pripreme bilo je kod nosioca aktivnosti, na osnovu čega je pokrenut postupak povlačenja i opoziva.

Drugi pozitivni uzorak za salmonelu potiče iz pripreme koju je 19. decembra prošle godine proizveo poljski Efes-pol Fedai Simsek Sp.Zoo, a distributer u Sloveniji bio je Alebon, a 9. januara u Sloveniji je bilo dobavljenih 175 kg ove pripreme. Juče je za ovaj pripravak pokrenut postupak povlačenja i opoziva.

Uprava je utvrdila da priprema nije poticala iz sporne poljske klanice Elkopol. To je priprema kebaba, za koju je jedan od distributera prošle sedmice obavijestio Odbor za sigurnost hrane da je došla iz Poljske i sumnjao da dolazi iz sporne klaonice. Za 1.500 kg ove pripreme, Uprava je već saznala da nije iz klaonice Elkopol.

Uprava je takođe potvrdila da je nešto više od 15 tona mesa, odnosno mesnih obrezina koje su stigle u Sloveniju 19. septembra, ne dolaze iz klaonice Elkopol.
U petak je pogrešno saopštila da meso dolazi iz sporne klaonice.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print